Dania z gotowanych ziemniaków to nie tylko kopytka, chociaż przyznaję, że uwielbiam je również w tej formie. Jednak dla odmiany warto zrobić coś innego, na przykład roladą wielkopolską. Dlaczego wielkopolska? Ze względu na bliskie sąsiedztwo z naszymi zachodnimi sąsiadami, u których Kartoffelroulade...
To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.
Wakacyjne wojaże nad polskie morze wiążą się nieraz z konkretnymi wydatkami. "Paragony grozy" co roku straszą w internecie i sprawiają, że włos jeży się na głowie. Okazuje się jednak, że wśród drogich restauracji i przepłaconych ryb z mrożonki znaleź...
Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem.
Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.
Pieczone, soczyste, doskonale smaczne i kompletnie... bezmięsne. Faszerowane bakłażany z tego przepisu mogą stanowić ciekawą przekąskę na wieczór z przyjaciółmi lub pełnoprawny obiad, który z całą pewnością posmakuje również twojej rodzinie. U mnie s...
Stereotypowy obraz kuchni śląskiej – kluski, rolada i modra kapusta – po bliższym poznaniu tego regionu okazuje się całkiem bliski rzeczywistości. Ten zestaw często gości na niedzielnych stołach Ślązaków, bardzo łatwo też znaleźć restaurację czy karc...
Dobry obiad nie może istnieć bez surówki. Koniecznie zrób tę z przepisu, a będziesz przyrządzać ją bardzo często. Jeden składnik nada jej wyjątkowego smaku i sprawi, że domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Ta surówka obiadowa oprócz smaku ma także...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Rok temu przywiozłem z wakacji przepis na tę sałatkę. Jej głównym składnikiem jest kasza bulgur. Rodzina wręcz nie może się jej nachwalić i wciąż prosi o dokładki.