Do tej pory robiłam naleśniki z serem tylko na słodko. I muszę przyznać, że to była jedna z ulubionych wersji tego dania. Nadawała się na deser, ale też na lekki posiłek. Dlatego na początku bez entuzjazmu podchodziłam do wersji naleśników z serem na sposób wytrawny. Jednak szybko zmieniłam zdanie.
Nazywa się ją także meksykańską wanilią i to nie bez powodu. Jej charakterystyczny smak docenili cukiernicy na całym świecie. Fasola tonka to nieodkryty jeszcze w Polsce skarb, który warto poznać bliżej.
Ten deser ma wszystko, co kochają łasuchy - obłędnie kruche ciasto, kremowy ser i aromatyczne jagody. Czy to może się nie udać? Nie ma szans. Zrób go jak najszybciej, bo jeszcze będziesz chciała go nie raz powtórzyć w tym sezonie.
Bella Hadid rozszerza kolekcję perfum marki Orebella, wprowadzając do niej dojrzały zapach wanilii - "Nightcap". "Te perfumy to hołd dla moich lat młodzieńczych i dorastania."
Bella Hadid rozszerza kolekcję perfum marki Orebella, wprowadzając do niej dojrzały zapach wanilii - "Nightcap". "Te perfumy to hołd dla moich lat młodzieńczych i dorastania."
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składni...
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa. Lista potrzebnych składników jest krótka. Jednak nie zawsze wychodzą chrupiące, a czasami są wręcz gumowate. To kwestia mąki, z której lepiej zrezygnować. Bardzo łatwo ją zastąpić.
Pistacje to ostatnio bardzo modne orzechy. Pojawiają się w wielu deserach, jak nadzienie do pączków, w serniku, w ciastkach, lodach. Ja również jestem ich wielką miłośniczką. Dlatego odkąd odkryłam przepis na pistacjowy biszkopt, to teraz moja ulubio...
Naleśniki na słodko polubią nie tylko łasuchy. Takie danie zrobisz w prosty sposób i zjesz z prawdziwym apetytem. Z pysznym dodatkiem smakują, że palce lizać i aż proszą się o dokładkę. Nawet babcia nie robiła tak pysznego farszu.
Uwielbiasz kotlety schabowe? Takich pewnie jeszcze nie robiłeś. Wystarczy mała zmiana w przygotowywaniu panierki, by były bardziej chrupiące, a ich smak podkręcony. Wszystko dzięki małym ziarenkom.
Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.