Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię smaków i aromatów, zachowując jednocześnie ich cenne składniki odżywcze. Tak przetworzona cebula, papryka czy cukinia mogą być pysznym dodatkiem do innych potraw, ale również samodzielnym daniem. Jamie Oliver ma ciekawy pomysł, jak uczynić je jeszcze pyszniejszymi.
W zestawie z tradycyjnym schabowym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży i chrupiący dodatek. Najczęściej pada na surówkę z kiszonej kapusty lub świeżej w stylu colesława. Żeby przełamać rutynę, warto chwilę dłużej przyjrzeć się zapasom w lodówce. N...
Zupa z cukinii jest idealnym wyborem na lato. Lekka, smaczna, sycąca, doskonale smakuje z dodatkiem domowych grzanek z masłem czosnkowym. To propozycja zarówno na leniwy letni obiad, jak i na imprezę w gronie rodziny i znajomych.
Dokuczają ci upały i nie masz przez nie apetytu? Na dzisiejszy obiad przygotuj chłodnik, a zyskasz mnóstwo dodatkowej energii oraz orzeźwienia. Nie będzie to jednak kolejny przepis na ten klasyczny z botwinki lub z ogórka. Przygotujesz go z czegoś zu...
Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Choć wydawałoby się, że w klasycznym przepisie na rosół, za wiele nie da się zmienić... to jednak w kuchni wszystko jest możliwe. Odkąd poznałam ten sposób, często do niego wracam, a już zwłaszcza zimą. Tak przygotowany rosół jest bardziej esencjonal...
Placki z cukinii to nie tylko szybki i prosty pomysł na obiad z cukinii, ale też prawdziwa bomba składników wspierających zdrowie i dobre samopoczucie. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja powodują, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Są dosk...
Wakacyjne wojaże nad polskie morze wiążą się nieraz z konkretnymi wydatkami. "Paragony grozy" co roku straszą w internecie i sprawiają, że włos jeży się na głowie. Okazuje się jednak, że wśród drogich restauracji i przepłaconych ryb z mrożonki znaleź...
Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem.
Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.