To imię pochodzi z języka niemieckiego i było noszone przez wiele królowych, w tym polskich. Co więcej, to imię nosiła też matka braci Kaczyńskich. Dlatego warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej, a może nawet rozważyć nadanie go dziecku.
Ogień na ulicach, morze flag, wielki tłum. Do niesamowitych scen doszło w poniedziałek przed ratuszem w Belgradzie. Tysiące ludzi zebrało się, żeby podziękować serbskim olimpijczykom za występ na igrzyskach olimpijskich w Paryżu. Zafundowali reprezen...
Według najnowszych badań naukowców czytanie książek już od najmłodszych lat ma zbawienny wpływ na rozwój dziecka. Zgodnie z najnowszymi badaniami, dzieci czytające mają większą objętość mózgu od swoich nieczytających rówieśników. Na tym nie koniec, b...
Nowe odkrycie może zrewolucjonizować przemysł lotniczy i plany podboju kosmosu. Trwają prace nad samonaprawiającym się tworzywem, które można produkować w technologii druku 3D. Nowy materiał ma być przyjazny dla środowiska i nazywany jest… ”żywym mat...
Naukowcy z Urugwaju opracowali metodę wykorzystującą sztuczną inteligencję do rekonstrukcji obrazów wyświetlanych na ekranie komputera. Nowa technika polega na przechwytywaniu promieniowania elektromagnetyczne...
Grzbiet Madagaskarski, znajduje się w południowo-zachodniej części Oceanu Indyjskiego. To położony wyżej obszar dna morskiego, zlokalizowany na południe od Madagaskaru. To właśnie tam naukowcy odkryli nowy gatunek ryb. W wodach Afryki trafili bowiem...
Badania przeprowadził Andrew Sweetman ze Scottish Association for Marine Science. W 2013 roku wchodził on w skald zespołu badawczego, który w strefie Clarion-Clipperton na Oceanie Spokojnym miał sprawdzić, ile tlenu zużywają organizmy na dnie oceanu....
Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze. Okazuje się, że już gram cukru robi różnicę. Naukowcy potwierdzili również,...
Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości pokarmów z dodatkiem cukru może przyspieszyć biologiczne starzenie się organizmu, nawet kiedy pozostała część diety jest zdrowa. Do jakich jeszcze wniosków doszli specjaliści?