Jest stale obecny w naszych lodówkach. Niestety, po jakimś czasie staje się także rezydentem naszych arterii krwionośnych. Choć to tradycyjna pozycja kulinariów, lepiej ograniczyć jej obecność w potrawach.
Otyłość w wielu rejonach świata stanowi poważny problem zdrowotny. Szukając jej przyczyn, polscy naukowcy doszli do ciekawych wniosków. Najnowsze badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Kardiologii wykazały istotny związek między małżeństwem a...
Wraz z rozwojem AI w aplikacjach dla dzieci i młodzieży pojawia się coraz więcej elementów sztucznej inteligencji. Jednak wciąż niewiele wiadomo o długofalowych skutkach społecznych i psychologicznych korzystania przez dzieci z AI. A niektóre organiz...
Korzystanie z kuchenki gazowej oznacza narażenie na te same substancje, które są obecne w smogu i dymie papierosowym. Najnowsze amerykańskie badanie pokazuje, że gotowanie na gazie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jest ono szczególnie duże dla d...
Agencja Reuters oceniła, że zwycięstwo Karola Nawrockiego w wyborach prezydenckich w Polsce może pogłębić niepewność wokół polityki budżetowej kraju i utrudnić pozyskanie inwestorów.
Naukowcy ostrzegają: cukier pity w sokach i napojach gazowanych bardziej szkodzi niż ten z jedzenia. Artykuł Metaanaliza: już jedna porcja napoju gazowanego dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Nie tylko palenie – również dieta bogata w węglowodany może sprzyjać rakowi płuc. Artykuł Nowe odkrycie: Dieta w stylu zachodnim zwiększa ryzyko raka płuc pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Stosunek sodu do potasu, a brak uzębienia – wnioski z japońskiego badania. Artykuł Japońskie badanie: Utrata zębów zwiększa ryzyko nadciśnienia u osób starszych bez protez pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Czy grupa krwi może wpływać na ryzyko zachorowania na raka trzustki? Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Dana-Farber Cancer Institute w USA wskazują na zaskakujące połączenie. To odkrycie, choć wciąż we wczesnym etapie, otwier...