Najczęściej jemy ją suszoną, w postaci konfitury gotowanej z cukrem albo w soku. Jednak najzdrowsza jest taka, jaką możemy właśnie teraz kupić w sklepach - świeża, prosto z krzaczka albo mrożona. Jedno jest pewne - bez względu na sposób podania, żurawina to prawdziwe superfood. Znana jest z tego, ze...
Co piąty polski sześciolatek ma nieprawidłowy poziom cholesterolu. Taki niepokojący wniosek zaprezentowali lekarze w czasie rozpoczętego dzisiaj we Wrocławiu Kongresu Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Badanie poziomu cholesterolu jest wykonyw...
Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka najbardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej. Już co trzeci 8-latek w Polsce ma problem z nadwagą – alarmuje prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i...
Serek wiejski to lekki, białkowy posiłek, który świetnie sprawdza się na śniadanie, kolację albo szybką przekąskę. Ale choć sam w sobie jest zdrowy, można go jeszcze podkręcić – i to w bardzo prosty sposób.
Zapomniany przez lata, dziś wraca na salony zdrowej kuchni. To warzywo dawniej konkurowało z ziemniakiem, ale zostało zapomniane na dłuższy czas. Teraz znów robi karierę, a w wersji kiszonej staje się jednym z najcenniejszych naturalnych probiotyków.
Powinny być miejscem schronienia dla pasażerów oczekujących na przyjazd autobusu miejskiej komunikacji, ale często ich stan zniechęca do korzystania z zadaszenia i ławki. Pasażerowie wskazują, że na wielu świdnickich przystankach brakuje koszy na śmi...
To jeden z największych owoców świata. Uprawiany jest głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji, ale można go spotkać także w Ameryce Południowej i Afryce. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w formie suszonej lub w puszce, jednak niektóre supe...
Gdyby Hans Christian Andersen żył dziś, z pewnością byłby gwiazdą mediów – bywalcem talk-show, bohaterem Tik- Toka i ikoną popkultury, a może nawet mieszkałby w Rzymie, bo wracał tam kilkukrotnie i zawsze tęsknił za kolejnym razem. Urodzony w ubóstwi...