Najczęściej jemy ją suszoną, w postaci konfitury gotowanej z cukrem albo w soku. Jednak najzdrowsza jest taka, jaką możemy właśnie teraz kupić w sklepach - świeża, prosto z krzaczka albo mrożona. Jedno jest pewne - bez względu na sposób podania, żurawina to prawdziwe superfood. Znana jest z tego, ze...
Co piąty polski sześciolatek ma nieprawidłowy poziom cholesterolu. Taki niepokojący wniosek zaprezentowali lekarze w czasie rozpoczętego dzisiaj we Wrocławiu Kongresu Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Badanie poziomu cholesterolu jest wykonyw...
Serek wiejski to lekki, białkowy posiłek, który świetnie sprawdza się na śniadanie, kolację albo szybką przekąskę. Ale choć sam w sobie jest zdrowy, można go jeszcze podkręcić – i to w bardzo prosty sposób.
Zapomniany przez lata, dziś wraca na salony zdrowej kuchni. To warzywo dawniej konkurowało z ziemniakiem, ale zostało zapomniane na dłuższy czas. Teraz znów robi karierę, a w wersji kiszonej staje się jednym z najcenniejszych naturalnych probiotyków.
Powinny być miejscem schronienia dla pasażerów oczekujących na przyjazd autobusu miejskiej komunikacji, ale często ich stan zniechęca do korzystania z zadaszenia i ławki. Pasażerowie wskazują, że na wielu świdnickich przystankach brakuje koszy na śmi...
To jeden z największych owoców świata. Uprawiany jest głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji, ale można go spotkać także w Ameryce Południowej i Afryce. W Polsce dostępny jest zazwyczaj w formie suszonej lub w puszce, jednak niektóre supe...
Gdyby Hans Christian Andersen żył dziś, z pewnością byłby gwiazdą mediów – bywalcem talk-show, bohaterem Tik- Toka i ikoną popkultury, a może nawet mieszkałby w Rzymie, bo wracał tam kilkukrotnie i zawsze tęsknił za kolejnym razem. Urodzony w ubóstwi...