Mszyce to często występujące szkodniki ogrodowe, które mogą zniszczyć całe uprawy. Przez działanie mszyc, liście roślin zaczynają się zwijać i deformować. Jak można uchronić przed nimi uprawy warzywne? I czy owoce lub warzywa zaatakowane przez mszyce nadają się do spożycia?
Twoje pomidory wciąż pozostają zielone, choć lato w pełni? Spokojnie - to wcale nie musi oznaczać końca marzeń o dorodnym, czerwonym plonie. Tempo dojrzewania owoców zależy nie tylko od pogody, ale też od kilku sprytnych zabiegów, które możesz wykona...
Na krajowych giełdach są już w sprzedaży pomidory polowe z tegorocznych zbiorów. Ile kosztują? Sprawdzamy. Artykuł Są już pomidory polowe z tegorocznych zbiorów pochodzi z serwisu AgroFakt.pl.
Pomidory pełne kwiatów to dobry znak. Jednak nie zawsze przeradzają się one w owoce. Aby tak mogło się stać, musi zostać spełnionych kilka warunków. Jeśli coś pójdzie nie tak, wtedy ogrodnicy nie mają co liczyć na duże zbiory. Co zrobić, żeby pomidor...
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w die...
Soczyste i pełne słodyczy figi od wieków budzą pożądanie nie tylko na talerzu. Ten niepozorny owoc kryje w sobie składniki, które wspierają trawienie, poprawiają samopoczucie i rozbudzają zmysły. Sprawdź, dlaczego warto jeść figi częściej niż tylko o...
Nad Bałtyk przyjeżdżamy nie tylko, by wypocząć, ale również po to, by skosztować świeżych, lokalnych ryb. Warto wiedzieć, które gatunki naprawdę warto jeść i kupować, na co zwrócić uwagę w smażalni lub w porcie oraz jakie ryby są najlepsze latem, jes...
- Skóra robi się sucha, komórki nasze się zasuszyły, przez co puchniemy. Edyta też mówi o tym, że lubi jeść, a zmienia się przemiana materii po 50. roku życia. Ona daje przyzwolenie na to, żeby dalej jeść - Ewa Minge w rozmowie z naszą reporterką Kar...
Wakacje zaplanowane, walizki spakowane, na lotnisku jesteśmy chwilę wcześniej. Uważamy, że to dobry czas, żeby przekąsić coś przed startem albo przygotować to, po co będziemy mogli sięgać już w czasie lotu. Czasami chcemy zaspokoić delikatny głód, al...
Manuka nie jest najsmaczniejszy, ale to zdecydowanie numer jeden wśród miodów pod względem właściwości leczniczych. Pochodzi z Nowej Zelandii. O sile jego działania decyduje zawartość methylglyoxalu (MGO). Sprawdź, jakie dokładnie ma działanie i dlac...