Na tegorocznym FRSIH eksperci nie tylko omawiają bieżące wyzwania, ale także prognozują, co czeka branżę spożywczą i handlową w nadchodzącym roku. W kontekście rosnących obaw konsumenckich i wyzwań makroekonomicznych, przedstawiciele branży przewidują, co wydarzy się w 2025 roku.
W dobie automatyzacji i rosnących oczekiwań rynku pracy branża spożywcza staje przed poważnymi wyzwaniami rekrutacyjnymi. Podczas debaty "Potrzeby rynku pracy w branży spożywczej. Automatyzacja zakładów i wzrost wydajności", eksperci omówili kwestie...
Bezpieczeństwo żywnościowe zapewniają gospodarstwa towarowe, dlatego rolnicy, którzy produkują na rynek, nie powinni napotykać barier utrudniających im rozwój - przekonywał w poniedziałek prezes Krajowej Grupy Spożywczej Marek Zagórski na Forum Rynku...
Utworzenie w resorcie rolnictwa departamentu przetwórstwa i handlu oraz powołanie grupy ekspertów do spraw branży spożywczej zapowiedział w poniedziałek minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski. Według niego, za mało uwagi poświęca się prz...
Z danych Centrum Analitycznego Gremi Personal wynika, że w ubiegłym roku w branży spożywczej pracowało się średnio 5 miesięcy. Tak krótki staż pracy plus niedopasowanie kompetencyjne to spore wyzwanie dla rekruterów i firm. Jak się jednak okazuje, ty...
- Zrównoważony rozwój – to już nie jest pytanie czy, tylko jak oraz pytanie: jak robić to w taki sposób, żeby jednocześnie być w stanie zwiększać biznes i rozwijać się - mówiła Ewa Łapińska, General Manager Poland & Baltics Mars Wrigley Polska na...
- Zacznijmy tworzyć proste państwo. Takie, które nie wymaga przerośniętej administracji i w którym prawo jest przejrzyste, a biznes nie musi wciąż nadążać za przepisami. Stwórzmy dobre środowisko do zakładania i rozwijania polskich firm - zaapelował...
- Inwestycje w zrównoważony rozwój to nie tylko wyraz odpowiedzialności, ale także przedsięwzięcie, które przynosi korzyści biznesowe w długiej perspektywie. Cieszymy się, że możemy inspirować inne firmy do podobnych działań na rzecz planety i społec...
Polska jest bezpieczna pod względem żywnościowym. To duża zasługa rolników, ale także przetwórstwa, które dobrze wykorzystało szansę – mówił Adam Nowak, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas debaty "Eksportowe ziemie obie...
- Jeżeli nie będziemy mieli własnych sieci, bardzo mocno ze sobą związanych, twardej franczyzy, to tak naprawdę można zapomnieć o handlu (...) - uważa Krzysztof Tokarz, prezes GK Specjał. Przyznał też, że dopiero po "części związanej z głębokim audyt...