Restauracja we Wrocławiu wprowadziła dodatkową opłatę za korzystanie z klimatyzacji. Właściciel tłumaczy się kosztami energii elektrycznej , ale reakcje internautów są mocno podzielone. "Pierwszy raz w życiu się z tym spotkałem" - komentuje klient.
Kupując bilet na przejazd pociągiem, mile widzianą niespodzianką jest uzyskanie zniżki. PKP nie zawsze jednak udziela tego przywileju. Stałą zasadą jest za to doliczanie dodatkowej opłaty. Warto wiedzieć, jakich praktyk się wyzbyć, aby nasz portfel n...
Nie brakuje głosów, że publiczna opieka zdrowotna w Polsce powinna być mniej publiczna, a bardziej prywatna – taki pogląd panuje m.in. wśród polityków Konfederacji, którzy mogą w 2027 r. decydować o kształcie większości sejmowej. Spora część Polaków...
Do 30 listopada 2025 r. hodowcy bydła mięsnego mogą się starać o zwrot części kosztów zakupu czystorasowych byków. Wsparcie ma charakter pomocy de minimis w rolnictwie i jest realizowane już po raz drugi.
Jagnięcina jest dla kucharza bardzo zacnym tworzywem, z którego można zrobić kulinarne cuda. Można też w bardzo prosty sposób zamienić ją w kawałek „podeszwy” nie do przeżucia. To ten gatunek mięsa, który wymaga delikatności i wyczucia. Niemal czułoś...
Każdy, kto zatęskni za kuchnią swojej babci, może poczuć jej namiastkę w jednej z nowojorskich restauracji. W znajdującej się na Manhattanie restauracji Enoteca Maria gotują babcie z różnych części świata. Na podstawie historii tego miejsca i jego wy...
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...
Kobieta zmarła po wizycie w restauracji. 46-letnia kobieta z Niemiec udała się do swojej ulubionej włoskiej restauracji w regionie Oberpfalz. Po posiłku poczuła się źle, a kilka godzin później zmarła. Rodzina do dziś nie zna przyczyn śmierci i żąda p...
Rynek gastronomiczny tylko w pierwszym półroczu urósł o blisko 2 tys. placówek, a ich liczba po raz pierwszy przekroczyła 100 tys. Wciąż mocno rośnie segment food-trucków, ale klasycznych restauracji też przybywa.
Pewien mieszkaniec Wrocławia dosłownie przecierał oczy ze zdumienia, gdy podczas wizyty w jednej z restauracji nieopodal starówki wziął do ręki menu. W karcie dań znalazła się bowiem informacja o dodatkowej opłacie, którą obciążani są klienci, za......