11 listopada zbliża się wielkimi krokami, a w Poznaniu już mówi się o słodkich wypiekach z białym makiem i bakaliami. W tym roku Cech Cukierników i Piekarzy ponownie rozdał certyfikaty potwierdzające, że dany zakład piecze oryginalne rogale świętomarcińskie, a liczba uprawnionych do tego tytułu rośn...
Dawniej panowało przekonanie, że nie można tak nazywać dziewczynek, bo to imię zarezerwowane dla matki Jezusa Chrystusa. Rodzice, którym się podobało, nazywali córki Maryna lub Marianna.
Gdy lasy zapełniają się grzybami, warto jest przygotować nie tylko sosy i farsze, ale zrobić z nich główną gwiazdę posiłku, a w tej odsłonie idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad.
Nie każdy ma odwagę spróbować dania, które już samą nazwą budzi lęk. Jarek Nowak – prowadzący program "Zabójcze potrawy" – zrobił z tego swoją misję. Od lat przemierza Polskę i świat w poszukiwaniu smaków i produktów, które jednych fascynują, a innyc...
Pięćdziesiąt lat to nie jest jakiś wybitny wynik, ale proszę mi wierzyć, ja bardzo dużo zrobiłem w życiu, żeby nie dożyć tej pięćdziesiątki… Wykorzystałem wszystkie, naprawdę wszystkie koła ratunkowe – mówi Marek Dyjak, kompozytor i piosenkarz. – Sam...
SFD we współpracy z Kanałem Zero wprowadza na rynek limitowaną serię słodyczy inspirowanych Krzysztofem Stanowskim. Cukierki Krzyśki mają smak czekolady z chilli.
Obiady z ziemniakami w formie zapiekanek to błyskawiczne dania. Ponadto są naprawdę sycące i pyszne. Zapiekanka ziemniaczana może być przygotowana na wiele sposobów. Ziemniaki można łączyć zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Poznaj najlepsze przepis...
Często kupujemy takie gotowe bagietki w marketach. Jednak o wiele zdrowiej i taniej jest przygotować je samodzielnie. Nie ma lepszego dodatku do sałatki od domowych grzanek czosnkowych. Zrobisz je dosłownie w 15 minut.
Wyglądają jak małe UFO, a ich smak naprawdę zachwyca. Faszerowane patisony z piekarnika to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy wygląd i bogactwo wartości odżywczych. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić je w swojej kuchni i zask...