11 listopada zbliża się wielkimi krokami, a w Poznaniu już mówi się o słodkich wypiekach z białym makiem i bakaliami. W tym roku Cech Cukierników i Piekarzy ponownie rozdał certyfikaty potwierdzające, że dany zakład piecze oryginalne rogale świętomarcińskie, a liczba uprawnionych do tego tytułu rośn...
Dawniej panowało przekonanie, że nie można tak nazywać dziewczynek, bo to imię zarezerwowane dla matki Jezusa Chrystusa. Rodzice, którym się podobało, nazywali córki Maryna lub Marianna.
Kopytka to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń podbija nasze serca i podniebienia. Proste w przygotowaniu, mięciutkie i delikatne, są ulubionym dodatkiem do rodzinnego obiadu. Jednak nawet najłatwiejsze przepisy mogą kryć w sobie pułapki — a w p...
Gdy lasy zapełniają się grzybami, warto jest przygotować nie tylko sosy i farsze, ale zrobić z nich główną gwiazdę posiłku, a w tej odsłonie idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad.
Nie każdy ma odwagę spróbować dania, które już samą nazwą budzi lęk. Jarek Nowak – prowadzący program "Zabójcze potrawy" – zrobił z tego swoją misję. Od lat przemierza Polskę i świat w poszukiwaniu smaków i produktów, które jednych fascynują, a innyc...
Rozmrażanie pierogów może wydawać się banalne, ale każdy, kto próbował, wie, że źle wykonane może zrujnować smak i konsystencję tego klasycznego polskiego przysmaku. Zobacz, jak bezpiecznie rozmrażać pierogi, tak aby zachowały jędrne ciasto i aromaty...
Pięćdziesiąt lat to nie jest jakiś wybitny wynik, ale proszę mi wierzyć, ja bardzo dużo zrobiłem w życiu, żeby nie dożyć tej pięćdziesiątki… Wykorzystałem wszystkie, naprawdę wszystkie koła ratunkowe – mówi Marek Dyjak, kompozytor i piosenkarz. – Sam...
SFD we współpracy z Kanałem Zero wprowadza na rynek limitowaną serię słodyczy inspirowanych Krzysztofem Stanowskim. Cukierki Krzyśki mają smak czekolady z chilli.
Obiady z ziemniakami w formie zapiekanek to błyskawiczne dania. Ponadto są naprawdę sycące i pyszne. Zapiekanka ziemniaczana może być przygotowana na wiele sposobów. Ziemniaki można łączyć zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Poznaj najlepsze przepis...
Często kupujemy takie gotowe bagietki w marketach. Jednak o wiele zdrowiej i taniej jest przygotować je samodzielnie. Nie ma lepszego dodatku do sałatki od domowych grzanek czosnkowych. Zrobisz je dosłownie w 15 minut.