W obliczu rosnących cen energii elektrycznej, gazu i ogrzewania, każda forma wsparcia finansowego dla seniorów jest na wagę złota. Choć najczęściej w debacie publicznej pojawiają się takie rozwiązania jak chociażby bon ciepłowniczy, w polskim systemie świadczeń istnieje mniej nagłośnione, ale stałe...
Ryczałt energentyczny, który jest wypłacany raz w miesiącu, jest waloryzowany raz w roku. W 2025 roku wynosi 312,71 zł. Kto może otrzymać dodatek, który wypłaca ZUS i KRUS?
Koniec niepewności w sprawie rachunków za prąd i ogrzewanie. Rząd zdecydował o przedłużeniu tarczy osłonowej. Zamrożenie cen prądu będzie obowiązywać do końca 2025 roku, a maksymalna stawka to 500 zł/MWh. To nie wszystko – dla setek tysięcy gospodars...
Rząd przygotowuje bon ciepłowniczy, aby ochronić Polaków przed wzrostem cen ciepła po ich odmrożeniu. Pomoc będzie przyznawana tym, którzy płacą powyżej 170 zł za gigadżul i spełniają kryterium dochodowe, a jej wysokość może być pomniejszana w przypa...
- Jeśli tylko będzie wola polityczna, bardzo łatwo obniżyć rachunki za energię. W przypadku gospodarstw domowych wystarczy obniżenie stawki VAT na energię z 23 proc. do 5 proc. - uważa prof. ucz. dr Piotr Pałka, radca prawny i wspólnik DERC PAŁKA Kan...
Do końca września 2025 roku rachunki za energię elektryczną dla gospodarstw domowych chroni mechanizm mrożenia cen na poziomie 500 zł/MWh. Co stanie się od 1 października? Na razie nie ma pewności – nad rozwiązaniem pracuje Ministerstwo Energii, a ró...
Rząd wprowadza bon ciepłowniczy. To nowa dopłata do rachunków za ogrzewanie, która ma częściowo zrekompensować podwyżki cen po wygaśnięciu tarczy ochronnej. Wsparcie ma wynieść maksymalnie 3,5 tys. zł. Komu przysługuje bon? Oto szczegóły projektu.
Senatorka Partii Ludowej María Teresa Ruíz-Sillero Bernal złożyła w Senacie wniosek o udostępnienie wszystkich faktur za żywność, napoje i środki czystości zakupione dla potrzeb premiera Pedro Sáncheza podczas jego wakacji w pałacu La Mareta na Lanza...
Kopytka to klasyka domowej kuchni, ale w tej wersji zyskują nową wartość dzięki białkowemu, sycącemu dodatkowi. To świetny sposób, by dobrze znane danie stało się pełniejsze, bardziej odżywcze i idealne na lekki, ale pożywny obiad.
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Masz ochotę na coś, co zrewolucjonizuje Twój obiad? Zamiast zwykłych ziemniaków, wypróbuj śląski specjał. Ciapkapusta, którą podpatrzyłem u mistrzyni kuchni, to bezkonkurencyjny dodatek. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie sycący smak.