Trwają konsultacje publiczne aktualizacji "Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030 roku". To polski wkład w unijną politykę klimatyczno-energetyczną. Jego wdrożenie przynosi zarówno szanse, jak i ryzyka, a wiele będzie zależeć od determinacji rządu. Praktyczne znaczenie powstającego dokumentu komentują dla WNP.PL eksperci Forum Energii, Instytutu Reform, KPMG Law i Krajowego Instytutu Doradztwa Energetycznego.
W środę w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie omawiano szczegóły programu „Pożyczka wspierająca zieloną transformację miast”, finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy. Na spotkanie z samorządowcami przyjechał wiceprezes Banku Gospodarstwa K...
Grono prestiżowych ekspertów, naukowców, przedsiębiorców, prezesów spółek energetycznych, regulatorów, samorządowców i polityków już za dwa tygodnie spotka się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, by dyskutować o przebiegu transformacj...
Program finansowania dłużnego, na kwotę 165 mln euro Powerdot, pozwoli jak podkreśla firma na realizację misji budowy infrastruktury do ładowania aut elektrycznych w Europie, przyczyniając się do transformacji transportu na zeroemisyjny, a jednocześn...
PKP Polskie Linie Kolejowe podpisały kluczową umowę z firmą Nokia Solutions and Networks jednym z dwóch głównych producentów i dostawców urządzeń systemu GSM-R. W zgodzie z zapisami kontraktu przeprowadzimy niezbędne aktualizacje oprogramowania oraz...
Jeśli chodzi o kredyty mieszkaniowe i generalnie budownictwo, to nie będziemy się kłócić, tylko poszukamy najlepszego, optymalnego rozwiązania - powiedział w piątek podczas konferencji premier Donald Tusk. Nic na siłę - dodał szef rządu, dopyty...
Procesory AMD Ryzen serii 9000 oferują niewielki wzrost wydajności. Okazuje się jednak, że różnica ta może być większa po zainstalowaniu nadchodzącej wersji systemu operacyjnego Windows 11 24...
Pigwa to owoc o wyjątkowym aromacie i smaku, idealny do przetworów. Ale co zrobić, kiedy jest twarda jak kamień? Mam na to prosty sposób! Dzięki niemu pigwa ekspresowo zmięknie, i szybciej zrobisz pyszne dżemy, galaretki czy kompoty.