— Kiedy mówimy o lepszym życiu, to mówimy też o gorszym życiu. Kiedy mówimy, że coś osiągnęliśmy, to jednocześnie mówimy, że są ludzie, którzy czegoś nie osiągnęli — wyjaśnia nam Maciej Jakubowiak, autor książki "Hanka. Opowieść o awansie".
Eksperci z aplikacji PanParagon sprawdzili, jakie rodzaje pizzy dominują na naszym rynku. Okazuje się, że klasyczna margherita jest dużo częściej wybierana niż np. hawajska.
W naszych ogrodach właśnie dojrzewają ukochane letnie warzywa Polaków - pomidory, ogórki i cukinie. W tym okresie intensywnie rośnie także inne, niezwykle popularne i uwielbiane warzywo, jakim jest fasolka szparagowa.Jej uprawa nie należy do skomplik...
Znam mnóstwo bardziej nowoczesnych przepisów na kurki. Dodaje je do zielonej sałaty, łączę z bobem, podsmażam z rozmarynem. Jednak co najmniej raz w roku wracam do starej receptury mojej babci. Kurki w śmietanie to zdecydowanie nie jest dietetyczne d...
W 2017 roku 11-letni Alex wybrał się na wymarzone wakacje do Hiszpanii wraz ze swoją mamą i dziadkiem. Kiedy nie wrócił z wycieczki, babcia, która była jego prawną opiekunką, zgłosiła zaginięcie. To prawdziwy cud, że chłopiec odnalazł się po latach c...
W końcu ruszył sezon na grzyby. W lasach można znaleźć już kurki, które tak lubimy. Pyszne grzyby pasują do wielu dań. Jednak jak wyczyścić kurki? Sposób mojej babci jest skuteczny, dlatego każdemu go polecam.
Nazwy niektórych ciast na długo zapadają w pamięci, wywołując uśmiech na samą wzmiankę. Tak też jest w przypadku ciasta Pijany Izydor, jednego z popisowych deserów mojej babci. To hit rodzinnych imprez, który uwielbiają wszyscy dorośli.
Skubaniec z agrestem jest jednym z tych ciast, które zawsze wychodzą i które zawsze smakują. To prawdziwy klasyk wśród wypieków zasługujący na swoje miejsce w każdej książce kucharskiej. Skubaniec jest prawdziwym mistrzem harmonii smaków - łączy w so...
Czy istnieje ciasto bardziej lubiane i uniwersalne niż sernik, a do tego występujące w tak wielu wersjach? Do wyboru mamy m.in. orzeźwiający sernik na zimno z galaretką i owocami, modny ostatnio sernik baskijski czy na kruchym cieście. Nic jednak nie...
Wakacyjne wyjazdy w czasach dzieciństwa były okazją nie tylko do spędzania czasu z rodziną, ale również odkrywania smaków, których na co dzień w domach. Jednym z dań, które przygotowywała moja babcia, na co dzień mieszkanka jednej z podlaskich wsi, b...
Długo myślałam, że cały sekret kiszonek mojej babci to odpowiedni rodzaj ogórków. Jednak babcia ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Najważniejszy według niej jest dodatek do warzyw. To odpowiednio dobrany koperek ma wpływ na to, czy ogórki nie zmi...