Bez mąki trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Dodajemy ją praktycznie do wszystkiego – od pierogów, kopytek, ciast, po naleśniki, racuchy czy domowe pieczywo. Dania mączne bez mąki zupełnie straciłyby smak, jak i odpowiednią konsystencję. Niezależnie od tego, czy masz w domu mąkę pszenną, żyt...
Naleśniki zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie ciasta na naleśniki to bowiem zmieszanie zaledwie kilku składników, w tym zazwyczaj mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, że istnieje dl...
Wystarczy pomylić go z borowikiem, by cały garnek zupy nadawał się tylko do wylania. Goryczak żółciowy, zwany „szatańskim borowikiem”, nie jest trujący, lecz jego smak potrafi odstraszyć każdego. Grzybiarze wiedzą, że to najgorzej trafiony łup w lesi...
Śliwki z własnego ogrodu cieszą jak nic innego. Co zrobić, gdy mamy ich nadmiar i wiemy, że nie zdążymy ich zjeść przez najbliższe kilka dni? Wtedy warto je przechować. Ten patent na magazynowanie owoców pestkowych zasługuje na medal. Nie tracą śwież...
Aromatyczny gulasz to sprawdzony sposób na to, by zadowolić gości. Robert Makłowicz ma swój niezawodny sposób, by odpowiednio zagęścić sos. Żadna mąka ani śmietana nie będą tutaj potrzebne.
Na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt noweli rozporządzenia. Wynika z niego, że mąka, także ta z Ukrainy, zostanie wyłączona z systemu kontrolnego.
Są lekkie, puszyste i delikatne jak chmurka. Placuszki z ricottą to włoski pomysł na śniadanie lub deser, który w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Wystarczy połączyć miękki serek ricotta z mąką, jajkami i odrobiną cukru, by w kilkanaście min...
Na Koh Yao Yai życie płynie spokojnie, w rytmie słońca i szumu morza. Na tej tajlandzkiej wyspie nie ma głośnych barów ani tłumów turystów, za to można poczuć prawdziwy spokój i klimat dawnych lat. Mieszkańcy witają gości z uśmiechem, a ceny przypomi...