Nowe ustalenia ekspertów wskazują, że spożywanie białka owadów może nie być rozwiązaniem problemów żywnościowych na świecie. Eksperci podkreślają, że hodowla insektów może wiązać się z wieloma problemami środowiskowymi i sanitarnymi.
Ilość odsłon: 4
źródło: https://klimat.rp.pl/na-talerzu/art43261811-watpliwosci-wokol-spozywania-bialka-z-owadow-badacze-wskazuja-na-zagrozenia
dodano: 2025-11-03 16:08:16
Inne znaleziska:
Dla osób z cukrzycą znaczenie ma odpowiednia pora spożywania ostatniego posiłku – nowe badania
alertmedyczny.pl
O której jeść kolację, żeby lepiej kontrolować cukrzycę? Sprawdź najnowsze badania. Artykuł Dla osób z cukrzycą znaczenie ma odpowiednia pora spożywania ostatniego posiłku – nowe badania pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
alertmedyczny.pl, 2025-09-21 09:25:21
2025-09-21 09:25:21
O tym, jak Rosja zaszczepiła Polsce kulturę spożywania zupy
srebrnykompas.pl
Od kiedy istnieje świat, zupy są podstawą kuchni rosyjskiej. Za chwilę udowodnimy, że miłość do tej potrawy przeszła szybko do Polski. Wiele przepisów polskie zupy ma swoje korzenie w Rosji. Podobnie jak u nas, tak i w Rosji najlepszy bulion musiał m...
srebrnykompas.pl, 2025-10-16 00:01:12
2025-10-16 00:01:12
Białka Parczewska i Wielki Piknik Charytatywny już 26 lipca
disco-polo.eu
To już w najbliższą sobotę 26 lipca! Wielki Piknik Charytatywny w Białce w Parczewie. Na scenie mnóstwo artystów disco polo i nie tylko! The post Białka Parczewska i Wielki Piknik Charytatywny już 26 lipca first appeared on Disco-Polo.eu.
disco-polo.eu, 2025-07-22 12:52:05
2025-07-22 12:52:05
Zaskakujące źródło białka dawnych łowców – dziś wzbudziłoby obrzydzenie
antyweb.pl
Pradawni łowcy mogli celowo spożywać gnijące mięso, by uzupełnić dietę w organizmy, które z niego wypełzały.
antyweb.pl, 2025-07-27 20:26:03
2025-07-27 20:26:03
W PRL-u była rarytasem. Jest delikatna, miękka, a do tego pełna białka i kolagenu
pysznosci.pl
W czasach PRL-u wołowina była towarem luksusowym – można było pomarzyć o polędwicy czy rostbefie. O wiele bardziej dostępna była łata, którą również ceniono za wyrafinowany smak i wartości odżywcze. Dzisiaj nieczęsto gości na naszych stołach, co jest...
pysznosci.pl, 2025-08-20 14:32:02
2025-08-20 14:32:02
Najzdrowsza wątróbka, a jemy ją bardzo rzadko. Jest pełna żelaza, białka, a na serce działa jak paliwo
pysznosci.pl
Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.
pysznosci.pl, 2025-08-29 09:31:05
2025-08-29 09:31:05
Ta roślina daje 3 razy więcej białka niż soja. Rolnicy odkrywają ją na nowo
tygodnik-rolniczy.pl
Hodowla Roślin zwykle kojarzy się z pracą nad nowymi odmianami lub poprawą danych cech hodowlanych. Nie wszyscy wiedzą, że hodowle działają w dużo szerszym zakresie na rzecz naszego rolnictwa.
tygodnik-rolniczy.pl, 2025-09-08 08:17:04
2025-09-08 08:17:04
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
pysznosci.pl
Jeśli już wybieramy wątróbkę na obiad, zazwyczaj sięgamy po drobiową, która jest delikatniejsza i łatwiejsza w obróbce niż wołowa czy wieprzowa. Jednak zapominamy o wątróbce cielęcej, a jest ona znacznie bardziej wyrafinowana od podrobów z kurczaka,...
pysznosci.pl, 2025-09-10 13:55:17
2025-09-10 13:55:17
Mikrobiom jelitowy wpływa na białka związane ze starzeniem się i chorobami
rynekzdrowia.pl
Najnowsze badania sugerują, że mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w procesach starzenia oraz wpływa na wiele cech zdrowotnych związanych z wiekiem -  informuje pismo "Aging-US".
rynekzdrowia.pl, 2025-09-11 11:32:16
2025-09-11 11:32:16
Zaskakujące efekty nadmiaru białka w organizmie. Nie najesz się go na zapas
natemat.pl
Niedobór białka w diecie może prowadzić może prowadzić do pogorszenia elastyczności skóry, osłabienia mięśni, a nawet do osteoporozy. Jednak jego nadmiar białka też bywa zgubny. Ile gramów protein dziennie potrzebuje nasz organizm i co się może stać,...
natemat.pl, 2025-09-17 21:02:27
2025-09-17 21:02:27