W sercu Bangalore, w kuchni większej niż niejeden zakład produkcyjny, codziennie gotuje się dobro. Fundacja Akshaya Patra, prowadząca największy na świecie program darmowych posiłków szkolnych, karmi każdego dnia ponad dwa mln dzieci w 19 tys. indyjskich szkół. W jednej tylko kuchni przygotowuje się...
Bar Bambino w Warszawie to kultowe miejsce. Przyciąga od dekad nie tylko mieszkańców stolicy, ale też całe zagraniczne wycieczki. Reporter WP Jakub Bujnik specjalnie dla nas sprawdził, czy pomidorówka, gołąbki i pierogi z jagodami smakują tam jak u b...
Na pewno pamiętasz z dzieciństwa radę, by do skaleczenia przyłożyć liść babki. To nie mit – babka jest naprawdę niesamowitą rośliną, choć dziś mało kto pamięta o jej właściwościach. Ma właściwości lecznicze i można z niej przyrządzić pyszne dania. Ba...
Położne z Madalińskiego przekonują, że zostały niesłusznie napiętnowane. Dyrekcja szpitala rozwiązuje umowę z jedną z nich, ale zamiast przeprosin do pacjentek trafiają pisma od prawników. Opowieść o systemie, który krzywdzi tych, których miał chroni...
Ta historia miała potoczyć się inaczej, ale życie pisze własne scenariusze. We wrześniu 2021 roku u Victorii Roscow z Manchesteru zdiagnozowano wirusa niedoboru odporności ludzkiej (HIV). Kobieta była wtedy w dziewiątym tygodniu ciąży. - To był dla m...
Psy to nasi czworonożni przyjaciele i chcemy, by były zadowolone. Gdy się cieszą i energicznie merdają ogonem, my też czujemy się szczęśliwi. Wydaje się nam, że jedzenie to najlepsza nagroda dla pupili. Lecz nie wszystkie smaczki dostępne na rynku są...
Zwierzęta hodowlane zjadają żywność, którą można by nakarmić 2 mld ludzi - ujawnia raport Compassion in World Farming Polska. Tanie mięso uzyskuje się na wielkich fermach poprzez intensyfikację i koncentrację produkcji.
Istotą klasy średniej jest awans na drabinie społecznej. Okres polskiej transformacji charakteryzował się tym, że kiedy komuś, kto startował z wizją społecznego awansu, udawało się zdobyć wykształcenie, to mógł liczyć na to, że jego plan się powiedzi...
W ostatnim czasie sporo mówimy o AI. Ale prawdziwa zmiana dokonuje się w codziennym życiu, kiedy sztuczna inteligencja integruje urządzenia i usługi w ramach spójnego dla użytkownika ekosystemu. Tak, również w kuchni. To praktyczny wymiar połączonego...
Goran Ivanisević to były chorwacki tenisista, który w 2001 roku wygrał Wimbledon. Po zakończeniu kariery został trenerem i współpracował m.in. z Novakiem Djokoviciem czy Jeleną Rybakiną. Od jakiegoś czasu 53-latek ma problemy prywatne dotyczące sporu...
W Centrum Sztuki Współczesnej ŁAŹNIA w Gdańsku trwa wyjątkowa wystawa, która stawia ważne i aktualne pytanie: czy jesteśmy gotowi na zmiany? W ramach projektu UK/Poland Season 2025 zaprezentowano prace z kolekcji British Council, w których światowej...