Wyobraźcie sobie kamizelki kuloodporne, które ważą niemal nic, a chronią lepiej niż cokolwiek, co znamy dzisiaj. Niemożliwe? Wygląda na to, że już nie, bo w chińskich laboratoriach powstał materiał, który może zmienić wszystko, co wiemy o ochronie balistycznej. Jeśli kiedykolwiek nosiliście ciężką k...
Wyobraź sobie ubranie, które nie tylko chroni przed zimnem, ale także analizuje twój organizm w czasie rzeczywistym. To nie jest już scenariusz z filmów science fiction, ale rzeczywistość, nad którą pracują naukowcy. Ich najnowsze osiągnięcie może zu...
Klienci restauracji Stefanina's w Montana padli ofiarą błędnych informacji generowanych przez Google AI. Chatbot tworzył fikcyjne promocje i dania, wprowadzając gości w błąd i wywołując falę frustracji wobec pracowników. Restauracja apeluje: sprawdza...
Jak sztuczna inteligencja pod pseudonimem "Margaux Blanchard" przez miesiące publikowała zmyślone artykuły w największych światowych redakcjach. The post Dziennikarka, której nie było. Jak AI oszukało największe redakcje świata first appeared on ᴘʀᴏᴍ...
Ojciec pani Sławomiry budował w Wylatowie dom, gdy zobaczył nad swoim polem tajemniczą kulę świetlną. Później znalazł na polu kręgi. Równe, jakby odrysowane cyrklem. Wylatowo okrzyknięto "polskim Roswell", a ludzie koczowali na polach, czekając na st...
Szukasz pomysłu na przekąskę lub obiad, który zachwyci smakiem i wyglądem? Pulpety klopsy w cieście francuskim to połączenie soczystego mięsa i chrupiącego, maślanego ciasta, które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Organizowane raz do roku święta miast opłacają sami mieszkańcy, zasilając samorządową kasę podatkami. Główny ciężar finansowania koncertów i dodatkowych atrakcji spoczywa na budżecie. Mimo to od wielu lat w Świdnicy dodatkowo za możliwość obejrzenia...
Rynek gier wideo jest stosunkowo młody, szczególnie w porównaniu z innymi gałęziami popkultury. Ciągle się zmienia, a o ile ostatnimi laty postęp zauważalnie wyhamował, przez ostatnie dziesięciolecia dostaliśmy mnóstwo produkcji definiujących branżę....
Nie każde ciasto czekoladowe wychodzi idealnie – czasem jest za suche, czasem zbyt ciężkie albo błyskawicznie traci świeżość. Ale ten przepis to prawdziwy wyjątek. Ciasto jest wilgotne, miękkie i puszyste nawet kilka dni po upieczeniu, a do tego ma i...