W przeciwieństwie do wielu krajów zachodnich w polskich restauracjach napiwek nie jest automatycznie doliczany do rachunku. To klient samodzielnie decyduje, czy chce wyrazić wdzięczność za dobrą obsługę poprzez pozostawienie dodatkowej kwoty. Jednak zarówno kelnerzy, jak i właściciele lokali gastron...
Napiwki w Polsce są różnie postrzegane — może być to forma okazania uprzejmości i wdzięczności za usługę lub oznaka statusu społecznego. Wiele zależy również od samego lokalu. Niektórzy uważają, że po prostu nie wypada nie zostawić pewnej dodatkowej...
Cristian Daminuta był wielkim piłkarskim talentem, nieprzypadkowo sprowadzały go takie kluby jak Inter i AC Milan. Nigdy nie spełnił jednak pokładanych w nim nadziei, a ostatnio media piszą o nim głównie z powodu burzliwych relacji z żoną.
Blanka Lipińska odwiedziła jedną z restauracji Magdy Gessler. W ostrych słowach wyraziła swoją opinię po wizycie w lokalu znanej restauratorki. W jednym z wywiadów wyjaśniła, o co chodziło.
Sałatka Waldorf to klasyk na kulinarnej mapie świata. Wywodzi się z eleganckich restauracji hotelowych, jednak już dawno wyszła poza ich progi. Dzięki swojej eleganckiej prostocie i wyrafinowanym smakom stała się popularna zarówno w najdroższych rest...
Polskie szkoły przechodzą rewolucję. To pierwsza taka kompleksowa zmiana, zaraz po poważnej "patriotycznej" modyfikacji, przeprowadzonej przez resort pod kierunkiem Prawa i Sprawiedliwości. Szkolne programy po weryfikacji przez zespół Ministerstwa Ed...
Liście marchewki, rzodkiewki czy kalafiora traktujemy zazwyczaj jako niepotrzebne odpadki i wyrzucamy do kosza. Szkoda, bo skrywają dużo wartości odżywczych, a w dodatku są bardzo smaczne. Jak można wykorzystać je w kuchni?
Słońce, wakacje, urlop. Od tych wszystkich dobroci może zakręcić się w głowie. Niepokojący post pojawił się właśnie w mediach społecznościowych jednej z ulubionych nadmorskich miejscowości - Łeby (woj. pomorskie). Gruchnęła tam wieść o niecnym zachow...