Bakteriofagi to wirusy, będące jednym z najbardziej obiecujących narzędzi biotechnologicznych w diagnostyce, terapii i profilaktyce chorób nowotworowych. O ich niezwykłych możliwościach opowiada prof. dr hab. Alicja Węgrzyn, dyrektorka Centrum Terapii Fagowych Uniwersytetu Gdańskiego
Wędkarz Jeff Van Remortel złowił olbrzymiego, mierzącego ponad 142 cm szczupaka amerykańskiego. Choć jest oficjalnym rekordzistą, ten stan rzeczy może się niedługo zmienić.
Nasturcja większa [Tropaeolum majus] cieszy oczy, serce i duszę zdobiąc rabaty kwiatami o ciepłych, słonecznych barwach. Kolorowe, pikantne kwiaty dodają The post Nasturcja większa wymiata wolne rodniki, wirusy, naprawia DNA appeared first on Sekrety...
Rzadka mutacja genetyczna sprawia, że niektórzy ludzie są niemal niewrażliwi na wirusy - od grypy, po odrę. Badacze z Columbia University zdołali odtworzyć ten efekt u myszy i chomików, wykorzystując technologię podobną do szczepionek mRNA. To może b...
Dzięki wieloletnim badaniom naukowcy stworzyli wyjątkową bakterię o uproszczonym kodzie genetycznym, co czyni ją odporną na wirusy i umożliwia wprowadzenie nowych funkcji w przyszłości. Syn57 rozwija się wolniej niż naturalne bakterie, ale oferuje pe...
Za dwa lata Sztum będzie mógł się poszczycić drugą pod względem wielkości oczyszczalnią w kraju, w której zastosowana jest technologia membrany. Pozwala ona na pozbycie się ze ścieków cząstek mikroplastiku, farmaceutyków i ogromnej większości szkodli...
W genomie każdego z nas od milionów lat czają się uśpione fragmenty wirusów. W każdej chwili mogą się obudzić i ruszyć do ataku. To nie scenariusz science fiction, a coraz bardziej prawdopodobna hipoteza na temat przyczyn niektórych chorób. Naukowcy...
Badania na komórkach pozwoliły naukowcom na zidentyfikowanie nieodkrytego wcześniej procesu, który pozwala na lepszą komunikację wewnątrz organizmu. Niestety, wirusy, takie jak np. grypa, mogą przejąć kontrolę nad tym mechanizmem, co znacznie ułatwia...
Zdrowe koktajle to prosty sposób na dostarczenie witamin i energii, szczególnie potrzebnych jesienią. Sezonowe składniki, takie jak imbir, kurkuma, miód, cynamon i cytryna, mają silne właściwości prozdrowotne. Dzięki nim koktajle wspierają odporność...