W sobotę 15 listopada o 11:00, w sali widowiskowej Oliwskiego Domu Sąsiedzkiego/Oliwskiego Ratusza Kultury odbędzie się spotkanie otwarte na temat wpływu ubrań na zdrowie w ramach projektu „Wszystko co wiesz o modzie, a nie masz kogo spytać”. Tematyka obejmuje: – wpływ ubrań na zdrowie i komfort skó...
W imieniu Prezydenta i Wojewody zapraszamy na otwarte spotkanie dla mieszkańców regionu. Bezpieczny Dolny Śląsk to wyjątkowo ważna inicjatywa. Już w piątek, 24 października 2025 roku, mieszkańcy Jeleniej Góry i całego regionu będą mieli okazję wziąć...
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Andrychowie szykuje otwarte spotkanie poświęcone jednemu z najbardziej charakterystycznych miejsc regionu. W czwartek, 20 listopada 2025 roku, o godzinie 16.00 w sali Miejskiego Domu Kultury odbędzie się wykład dotyczący...
Czy woda gazowana jest zdrowa? Latem chętnie sięgamy po ten orzeźwiający napój, nie każdy jednak zastanawia się, jak wpływa on na nasz organizm. I chociaż nawadnianie w upalne dni jest bardzo ważne, to ogromne znaczenie ma również to, co i jak pijemy...
Woda gazowana z saturatorów SodaStream (i innych marek) czy zwykłych butelek kupionych w sklepie jest codziennie pita w wielu polskich domach. Mogliśmy się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że sodówka nie tylko może uderzyć do głowy, ale nie jest do k...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Spróbowałem oliwek kalamata w Grecji i od razu postanowiłem przywieźć je ze sobą do Polski. Te ciemnofioletowe oliwki nie tylko zachwycają smakiem, ale też są prawdziwą bombą zdrowia.
Skóra pod oczami jest kilkakrotnie cieńsza od pozostałej znajdującej się na twarzy. Z tego powodu wymaga specjalnego traktowania. Stosując dedykowane kosmetyki, możesz wspierać jej optymalne nawilżenie, zwalczać przebarwienia czy też obrzęki. Warto d...
Przyjaciółka przypomniała mi mądrość ludową, którą znałam z dzieciństwa: jeśli nie chcesz mieć anemii, pij zakwas z buraka. Smak zakwasu pamiętałam z wakacji u babci. I bardzo go nie lubiłam.
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.