Smaki dawnych Niemiec powoli odchodzą w zapomnienie. Zapomniane tradycyjne niemieckie dania, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na stołach, dziś znają już tylko nieliczni. Choć wiele z nich może wydawać się dziś zaskakujące, to właśnie te potrawy tworzyły podstawę niemieckiej kuchni prze...
Wodzisław Śląski od 2022 roku wdraża strategię, która może całkowicie zmienić podejście do edukacji. W miejskich szkołach publicznych eksperymentuje się z nowym modelem nauczania: bez tradycyjnych ocen cyfrowych, bez 45-minutowych lekcji.
Wędzone sielawa i sieja, przetwory rybne, zupa z ryb słodkowodnych i morskich – to przysmaki, które serwowane są w sobotę podczas tradycyjnego Święta Siei w Wigrach k. Suwałk (Podlaskie).
Sektor obronny może wkrótce stanowić nawet 20% nowego popytu na nasze powierzchnie. Jesteśmy blisko finalizacji umowy z niemieckim rządem w jednej z lokalizacji – zapowiada w Bankier TV prezes MLP Group Radosław T. Krochta. Jak globalne napięcia prze...
Podczas wycieczki po Czechach natknęłam się na tamtejsze knedle, które wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy z Polski – duże, puszyste i krojone w plastry niczym chleb. Spróbowałam i były tak pyszne, że po powrocie do domu odtworzyłam je sam...
Co najlepiej jeść w Egipcie? Tamtejsza kuchnia słynie z mocnych, mocno doprawionych i aromatycznych dań. Podstawą posiłków często jest ryż, nie brakuje w nich warzyw, w tym m.in. bobu czy fasoli. Oczywiście miłośnicy mięsa także znajdą coś dla siebie...
Zielonym sosem frankfurckim zajadają się wszyscy w Niemczech od wczesnej wiosny do pełnej jesieni. Inauguracja sezonu przypada na Wielkanoc i jak tylko dostępne są świeże zioła, sos jest częstym gościem na stole. Można śmiało stwierdzić, że pasuje pr...
Sieć wprowadza promocję na produkty wysokobiałkowe z linii Porcja DobreGO!. Do 9 września wybrane dania dostępne są w obniżonych cenach w aplikacji Żappka.
Jeden z najbardziej znanych szpitali w Polsce wprowadził pilotażowy projekt, umożliwiający pacjentom wybór obiadowych dań. Jest 13 diet, w każdej dwa różne posiłki, w sumie 26 dań co dnia w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.