Rzeszów News Nazwa Bircza ma wrócić na tablicę przy Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie – zadeklarował poseł PSL, Adam Dziedzic na konferencji prasowej w Rzeszowie. Mówił o cofnięciu decyzji z 2017 r. Antoniego Macierewicza, która usunęła Birczę z kamienia i uderzyła w pamięć o obrońcach wsi prz...
Lider Bayer Full, Sławomir Świerzyński, zaskakuje! Na TikToku opowiedział, co zainspirowało nazwę zespołu. Poznaj kulisy legendy! The post Jak powstała nazwa zespołu „Bayer Full”?! Sławomir Świerzyński wyjawia prawdę! first appeared on Di...
W Tunezji zapach przypraw poczuć można niemal na każdym rogu. W tej zupie to właśnie one odgrywają główną rolę. Jej nazwa brzmi tak nietypowo, że mogłaby pochodzić z dziecięcego gaworzenia.
Płachetka zwyczajna nie jest na liście marzeń grzybiarzy, wielu zupełnie niesłusznie pomija ją podczas zbierania. Warto jednak dać jej szansę, bo oczaruje smakiem i podbije kubki smakowe wszystkich miłośników leśnych aromatów.
Rzeszów News W powiecie rzeszowskim znajduje się miejscowość o najdłuższej urzędowej nazwie w Polsce, liczącej aż 40 znaków ze spacjami. Ta podkarpacka wieś może jednak wkrótce zniknąć z map, bo nie ma ani jednego mieszkańca ani żadnej zabudowy. Mini...
Na polskim rynku motoryzacyjnym weszła nowa chińska marka samochodowa: JAC. Z rodzinnym SUV-em. Jego historia jest niezwykle ciekawa: zanim trafił do Europy, próbowano nim podbić rosyjski rynek pod szyldem innej legendarnej marki. Nie wyszło. Jak będ...
Niektóre nazwy ciast potrafią wywołać salwy śmiechu przy stole, ale zadek pawiana nie tylko bawi, lecz także zachwyca smakiem. To lekkie, puszyste ciasto bez pieczenia łączy w sobie herbatniki, kremowy serek i ciepłe lody, tworząc deser, po którym ka...
Te brzoskwinie mają bardzo charakterystyczny spłaszczony kształt, któremu zawdzięczają swoją nazwę. W przeciwieństwie do tradycyjnej odmiany, owoce są znacznie bardziej słodkie i intensywniejsze w smaku. Mogą być spożywane na surowo lub w formie owoc...
Mamałyga – danie, które w Rumunii króluje częściej niż ziemniaki i ryż, w Polsce budzi ciekawość (i czasem uśmiech). Choć nazwa brzmi egzotycznie, to prosta, sycąca potrawa z mąki kukurydzianej, którą możesz przygotować w kilkanaście minut.