Fasolka szparagowa w maśle i bułce tartej? To już przeżytek! Odkąd poznałem przepis na tę sałatkę, każdą fasolkę przeznaczam tylko na nią. Daj szansę tej recepturze i sam się przekonaj, jaka jest genialna!
Przyznaję, że nigdy nie zbierałam tych grzybów. Jednak to był błąd i w tym roku zwrócę na nie baczną uwagę. Mają niezwykły zapach, a w środku mleczko. Warto się przekonać, bo smak jest niepowtarzalny. Mleczaja smacznego, nazywanego też krówką, można...
Większość osób marynuje kurczaka w oleju i mieszance przypraw. Jednak w przypadku pieczonych udek czy skrzydełek "więcej" nie zawsze oznacza "lepiej". Smak dobrego mięsa wydobędzie zwykłe, prawdziwe masło z 1 aromatycznym dodatkiem. Gotową mieszankę...
Przez wiele lat obiecywali sobie, że na emeryturze zupełnie odmienią swoje życie. Zostali temu wierni. Sprzedali dom w Polkowicach i zakręcili globusem, a los zadecydował, że resztę dni spędzą w ciepłych krajach. Dziś ich codzienność wygląda jak z op...
Kotlety schabowe to uwielbiana klasyka polskich stołów. Niestety, ze względu na sporą ilość tłuszczu używanego do smażenia, nie są najlepszym wyborem. Na szczęście jest jeden sposób, żeby uczynić kotlety nieco zdrowszymi.
Chrupiące, aromatyczne kotlety jaśminowe zachwycą każdego, nawet największego miłośnika mięsa. Ten prosty, bezmięsny przepis to doskonały sposób na urozmaicenie rodzinnego menu i odkrycie nowych smaków w kuchni.
"Będziesz miała dziś coś słodkiego do kawy?" — spytała mnie rano sąsiadka. Pomyślałam, że jeszcze w tym roku nie robiłam ciasta z cukinią. Przygotowuje się je szybko, jest puszyste, wilgotne i ma cytrynowy posmak. Sąsiadka już się nie może doczekać,...
To fascynujące, jak wiele można upichcić z prostego połączenia ziemniaków i mąki. Dania kuchni chłopskiej, czyli proste, bazujące na tym, co dała ziemia, charakteryzują się wielką pomysłowością. Dajmy na to żabieckie gały. Przyrządza się je niemalże...
Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Chcesz zrobić placki ziemniaczane? Zanim zaczniesz je smażyć, dodaj do oleju odrobinę pewnej przyprawy. Dzięki temu olej nie rozpryśnie się po całej kuchni.