Jedna z popularnych sieci dyskontowych w Polsce pilnie wycofuje ze sprzedaży partię wędliny. Powodem jest wykrycie groźnej dla zdrowia bakterii. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, sieć apeluje do klientów o zwrot produktu. Kupujący otrzymają pełny zwrot kosztów nawet bez dowodu zakupu.
Bakterię Listeria monocytogenes wykryto w partii boczku rolowanego w plastrach, z kolei w fasoli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej z próbek suplementu diety Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski (40 g, 20 torebek) produkowanego przez firmę Herbapol – Lublin S.A.. Badania przeprowadzon...
Artykuł Popularna kiełbasa skażona bakterią. GIS ostrzega i nakazuje natychmiastowe wycofanie produktu pochodzi z serwisu Wiadomości Częstochowa - Życie Częstochowy i powiatu.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią boczku rolowanego w plastrach, gdzie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie może grozić listeriozą.
Główny Inspektorat Sanitarny bije na alarm w sprawie produktu, który mógł trafić do tysięcy polskich domów i nieświadomie stać się zagrożeniem. Lepiej sprawdź, czy nie masz tej herbaty w swojej kuchni.
Zapomnij o boczku i sięgnij po chorizo. To właśnie ono nadaje charakteru prostemu wypiekowi, jakim jest wytrawne ciasto. Ten przepis to idealna opcja na szybki, sycący obiad, kiedy nie masz czasu spędzać godzin w kuchni.
15 września 2025 r. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku dwóch partii goździków marki Kamis, produkowanych przez firmę McCormick Polska S.A. Powodem decyzji jest wykrycie w tych produktach zbyt wysokiego poziomu pestycy...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzegawcze publiczne komunikat, w którym poinformowano o wykryciu chlorpiryfosu – środka owadobójczego z grupy pestycydów – w dwóch partiach goździków. Analiza przeprowadzona przez francuskie służby sanitarn...
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...
W piątek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa pilne komunikaty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy wykryli groźne bakterie Escherichia coli (STEC) w dwóch produktach mięsnych marki Sokołów SA, które mogą prowadzić do poważnych zatr...