Mangostan właściwy, znany również pod nazwą Garcinia mangostana, jest rośliną o imponujących walorach prozdrowotnych. Ten egzotyczny owoc, ceniony zwłaszcza w Azji Południowo-Wschodniej, zdobywa coraz większą popularność również w Europie. Jego bogaty skład sprawia, że staje się on przedmiotem zaint...
Marakuja coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Znana nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z licznych korzyści zdrowotnych, zdobywa uznanie zarówno w kuchniach profesjonalnych, jak i codziennych domowych przepisach. Wyjaśniamy, dlaczego...
Naukowcy z USA wykonali krok w znalezieniu skutecznego leku na demencję związaną z chorobą Alzheimera. Ich eksperymentalny lek wykazuje zdolność do usuwania śladów choroby na długo, zanim pokażą się jej pierwsze objawy. Czy może to być gamechanger w...
Co dodać do kawy zamiast słodkich dodatków? Bartek Kulczyński, znany dietetyk, podzielił się prostymi przepisami na to, jak poprawić właściwości zdrowotne uwielbianego przez wielu Polaków porannego napoju.
Jak pokazują wyniki nowego badania, semaglutyd w dawce 2,4 mg (Wegovy®) wykazał wczesną ochronę kardiologiczną jeszcze przed osiągnięciem znaczącej redukcji masy ciała.
Badania opublikowane w 2014 r. na łamach czasopisma "Neurology" wskazują, że na ryzyko rozwoju demencji może wpływać nasza grupa krwi. Schorzenie to oznacza pogorszenie funkcji poznawczych — od pamięci, przez myślenie, aż po zdolność osądu — na tyle...
Fundacja Mare, która edukuje Polaków w zakresie dbania o czystość Bałtyku została utytułowana wyróżnieniem dla Lidera edukacji o zrównoważonym rozwoju w czasie Forum Zrównoważonego Rozwoju magazynu „Forbes Polska”. Dyplom odebrała Olga Sarna, prezesk...
Leczo to danie, które zna każdy miłośnik kuchni. Aromatyczne, pełne warzyw i smaku, idealnie nadaje się na obiad czy kolację. Ale co powiesz na dodanie do tradycyjnego leczo jednego nieoczywistego składnika, który sprawi, że to danie stanie się jeszc...
Leczo jest jednym ze smaków lata. Aromatyczna potrawka z pomidorów, papryki i mięsa doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w upalny dzień. Jego smak podkręci uwielbiany owoc. Dorzucisz go raz do gotującego się dania, a juz nie wrócisz do klasyc...
Uchodzi za najdroższy owoc na świecie. W 2019 roku na aukcji sprzedano go za kwotę 190 tys. zł. Ale co ciekawe, nawet bogacze nie mogą wszędzie cieszyć się jego smakiem, a wręcz jego posiadanie może przysparzać kłopotów. Wszystko przez bardzo mocny z...
Malinotruskawka, znana również jako malina ponętna, to roślina, która coraz częściej gości w polskich ogrodach, choć jej popularność wciąż rośnie. Ostatnio na Instagramie, znany kucharz i blogger kulinarny Michał Korkosz, zwrócił uwagę na ten interes...