Jęczmień w Polsce uprawiany jest na areale znacznie poniżej miliona hektarów. Przy tym jest to powierzchnia uwzględniająca formę zarówno ozimą, jak i jarą. O ile jeszcze kilka lat temu jęczmień jary był chętniej wysiewany niż forma ozima, to w tej chwili sytuacja ta uległa zmianie, i to dość istotne...
Jęczmień ozimy jest ze zbóż najbardziej konkurencyjny w stosunku do chwastów. Doskonale wykorzystuje zapasy wody zimowej. Jęczmień ozimy ucieka przed skutkami letniej suszy, bo schodzi z pola najwcześniej. Jest też najlepszym przedplonem dla rzepaku...
Jesienny siew jęczmienia jarego powoli przestaje być ciekawostką, a staje się praktyką wdrażaną w coraz większej liczbie gospodarstw w Polsce. Choć metoda ta jest obiecująca, wciąż wiąże się z ryzykiem i wymaga starannego przestrzegania zasad agrotec...
Postęp hodowlany w rzepaku ozimym jest wyraźny – szczególnie w zakresie plonowania oraz odporności odmian. Na prowadzenie wysuwają się mieszańce, które w badaniach plonują średnio o ponad 10% lepiej niż populacyjne, zwłaszcza w trudniejszych sezonach...
Skracanie rzepaku, czyli regulacja wzrostu pędu głównego i poprawa struktury roślin, to zabieg coraz częściej uznawany za niezbędny element agrotechniki. Dzięki niemu można wyrównać łan, poprawić warunki przezimowania oraz zwiększyć efektywność późni...
Rolnicy dostali czasowe zezwolenie na stosowanie Karate Zeon 050 CS do zwalczania mszyc w jęczmieniu ozimym. Do kiedy mogą korzystać ze środka? Zobaczmy.
Na rynku skupu zbóż bez zmian. Poniedziałkowe stawki zostały utrzymane. Wyjątek stanowi jęczmień konsumpcyjny, którego przeciętna wycena spadła o kilkanaście złotych za tonę. Jak kształtują się stawki za mokrą kukurydzę?
Coś absolutnie nietypowego dzieje się na europejskim rynku zbóż. Jęczmień paszowy osiąga dziś poziomy cenowe porównywalne z pszenicą, a w niektórych portach jest od niej nawet droższy. To sytuacja rzadko spotykana, napędzana dynamicznym eksportem, ni...
Słodka wersja chłodnika może wydać się nieoczywista – zupy owocowe nadal cieszą się niewielkim zainteresowaniem, a wielu z nas kojarzy je z bezsmakowymi szkolnymi zupami. Jednak w tej letniej odsłonie chłodnik zostaje zupełnie zrehabilitowany: orzeźw...