Często zauważa się tendencję, że jak coś jest pospolite, to jednocześnie niedoceniane. Dotyczy to m.in. roślin jadalnych uprawianych i zarazem spotykanych w miejscach dzikich. Tymczasem wiele takich codziennie widywanych gatunków ma nie tylko naturalne piękno, lecz nierzadko wzbogaca kuchnię i jest...
KINO LETNIE X PRIME VIDEO zaprasza na kolejny seans. Co obejrzeć 16 lipca w Warszawie?KINO LETNIE X PRIME VIDEO nie zwalnia tempa. 16 lipca o godzinie 21:30 w warszawskich Łazienkach Królewskich czeka widzów nie lada atrakcja, bo pokaz świetnego film...
Oliwa z oliwek jest nieoceniona w kuchni śródziemnomorskiej - podkręca smak mięs i warzyw. Można używać jej zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. I właśnie taka lekko podgrzana zamienia się w świetny domowy preparat, który może zastąpić dro...
Boliwijski minister obrony Edmundo Novillo zadekretował w sobotę "niezwłoczne wprowadzenie stanu nadzwyczajnego w kraju" z powodu katastrofalnych pożarów, które pochłonęły w ciągu ostatnich trzech miesięcy już 3,8 miliona hektarów lasów i łąk. W depa...
Obszar, jaki został zniszczony od sierpnia br. wskutek pożarów lasów i łąk w całej Brazylii przekracza już 56,5 tys. km2, co oznacza, że jest większy od stanu Paraiba, oszacował prowadzący studia nad kosmosem i atmosferą Państwowy Instytut Badań Prze...
Rząd premiera Luisa Montenegro ogłosił we wtorek wieczorem w Portugalii stan klęski żywiołowej w gminach ogarniętych przez pożary kompleksów leśnych i łąk, głównie w środkowej i północnej części kraju.
Jak przygotować pierwszy pokos na wartościową paszę objętościową? Na wartość surowca pozyskanego z użytków zielonych wpływa kilka czynników, w tym m.in. sposób i termin zbioru czy skład gatunkowy runi. Warto zatem dobrze zaplanować pierwszy pokos. Is...