Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące suplementu diety Błonnik 350 g marki Oleofarm, w próbce którego stwierdzono obecność salmonelli. Zaznaczył, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie po wykryciu pałeczek Salmonella spp. w suplemencie diety "Błonnik". Zanieczyszczona partia produktu została natychmiast wycofana z obrotu, a służby sanitarne nadzorują działania producenta.
Chodzi o błonnik skażony groźną bakterią – wykryto w nim pałeczki salmonelli, a to wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Artykuł jest wycofywany ze sprzedaży. Ostrzega przed nim Główny Inspektorat Sanitarny.
Partia herbatki ziołowej może zagrażać zdrowiu konsumentów. Kontrola urzędowa Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryła bakterie Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek produktu.
Na Gran Canarii doszło do zatrucia pokarmowego w dwóch szpitalach publicznych - łącznie zachorowało 11 osób z objawami żołądkowo-jelitowymi. Władze zdrowotne potwierdziły, że przyczyną zatrucia była salmonella i wszczęły pełne dochodzenie w sprawie....
Pilne wycofanie przyprawy z supermarketów. W ostatnich dniach pojawiło się oficjalne ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów spożywczych, który na co dzień gości w wielu kuchniach. Chodzi o przyprawę sprzedawaną w małych opakowaniach, używaną główn...
Do odwołania zamknięto przedszkole nr 4 w Stalowej Woli. Powodem jest masowe zatrucie salmonellą. Zakażone są 32 osoby, w tym dwóch pracowników placówki. Trwa ustalanie źródła bakterii.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej z próbek suplementu diety Morwa biała. Herbata ziołowa, Zielnik Polski (40 g, 20 torebek) produkowanego przez firmę Herbapol – Lublin S.A.. Badania przeprowadzon...
15 września 2025 r. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku dwóch partii goździków marki Kamis, produkowanych przez firmę McCormick Polska S.A. Powodem decyzji jest wykrycie w tych produktach zbyt wysokiego poziomu pestycy...
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzegawcze publiczne komunikat, w którym poinformowano o wykryciu chlorpiryfosu – środka owadobójczego z grupy pestycydów – w dwóch partiach goździków. Analiza przeprowadzona przez francuskie służby sanitarn...
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...