W hali Bydgoskiego Centrum Targowo-Wystawienniczego odbyły się ogólnopolskie zawody grup ratownictwa wysokościowego.W rywalizacji wzięło udział ponad 30 strażaków, m.in. z Białegostoku, Łodzi, Lublina, Wejherowa czy Gdyni. Wśród nich reprezentacja gospodarzy z Bydgoszczy. - To najlepsi ludzi w kr...
16 zespołów z całej Polski brało udział w etapie centralnym 31. Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK. Na każdej z szesnastu stacji rozrzuconych po bydgoskim Myślęcinku młodzież ze szkół ponadpodstawowych musiała wykazać się wiedzą praktyczn...
Pokaz sprawności i widowiskowych ćwiczeń bojowych zaserwowali członkowie Ochotniczych Straży Pożarnych z gminy Świdnica, którzy stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszej drużyny strażackiej. – Za nami Gminne Zawody Sportowo Pożarnicze, które w tym ro...
W Wiśle Malince na skoczni im. Adama Małysza odbył się konkurs indywidualny Letniego Grand Prix. W zawodach udział wzięło ośmiu reprezentantów Polski. Najlepiej z Biało-Czerwonych spisał się Aleksander Zniszczoł, który zajął ósme miejsce. Pozycję niż...
Z okazji Dni Żarowa TKKF Chemik Żarów był organizatorem turnieju siatkarskiego o Puchar Burmistrza Miasta Żarów. Wydarzenie odbyło się w sobotę, 24 maja na terenie hali sportowej przy ulicy Piastowskiej i zgromadziło na starcie siedem z Żarowa, Świeb...
Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas, ale kiedy żar leje się z nieba, raczej z niej rezygnujemy na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można wrócić do jego gotowania. Może tym razem wypróbujesz dodatek, który polecają szefowie kuchni?...
Zespół GUST z Instytutu Maszyn Przemysłowych Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej po raz kolejny okazał się najlepszy w konkursie na turbinę wiatrową. Wynalazek polskich studentów...
Rosół jest ulubioną zupą wielu z nas, choć w czasie upałów częściej sięgamy po chłodniki. Amatorów rosołu jednak nie brakuje. Gdy temperatury nieco spadną, warto wrócić do tego smaku. Szefowie kuchni mają pewien sekret, który sprawia, że rosół w rest...
Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale również baza dla wielu innych dań. W okresie jesienno-zimowym pomaga się rozgrzać i wspiera organizm w walce z infekcjami. Gdy ugotujemy go na bazie kości, stanie się prawdziwą bombą kolagenową. Ale rosół rosołowi...