Obecnie w ramach selektywnej zbiórki komunalnej udaje się zebrać około 40 proc. opakowań PET wprowadzanych na rynek. Naszą ambicją jest osiąganie wyników powyżej 77 proc., a w przyszłości nawet 90 proc. - powiedział Piotr Okurowski, prezes zarządu Kaucja.pl – Krajowy System Kaucyjny SA podczas Forum...
Od 1 października pojawi się w naszych sklepach obowiązek dopłaty do opakowań objętych „systemem kaucyjnym”.Chodzi o szklane butelki zwrotne o pojemności do 1,5 litra, puszki po napojach do 1l oraz butelki z tworzyw sztucznych do 3 litrów - mówi Joan...
Włączenie aptek do systemu kaucyjnego w praktyce będzie dotyczyć niewielkiego promila placówek, niewielkiego asortymentu, a nałożone obowiązki uda się realizować w dogodny sposób. Farmaceutów jednak najbardziej boli traktowanie ich jak sprzedawców, a...
Wyjaśniamy, jak będzie działać nowy system kaucyjny w Polsce – zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.Przeczytaj pełny artykuł tutaj: Nowy system kaucyjny. Ile pieniędzy odzyskasz i jak to będzie działać?
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o systemie kaucyjnym, ale nie wiecie, kogo spytać. Gdzie zwrócić butelkę, jak odzyskać kaucję, czy można oddać słoik? Znamy odpowiedzi na najczęściej powtarzane pytania konsumentów.
Przemysław Gostkiewicz (Grupa Sokołów), Jan Kolański (Grupa Colian), Anita Sowińska (Ministerstwo Klimatu i Środowiska), Sylwia Władyko (Grupa Chorten), Magdalena Łysoń (Eurowafel) - to tylko część nowych nazwisk, które pojawią się wśród prelegentów...
Podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2025 odbędzie się panel „Emocje na półce: od stylu życia do koszyka zakupowego”, poświęcony temu, jak marki budują emocjonalne więzi z konsumentami i zamieniają produkty w element stylu życia.
17 listopada 2025 r., w godz. 11.15–12.45 odbędzie się jedna z kluczowych debat tegorocznego Forum Rynku Spożywczego i Handlu "Silne rolnictwo i przetwórstwo – gwarant bezpieczeństwa żywnościowego”. Można się jeszcze rejestrować na to wydarzenie.
- Działamy w segmencie gum do żucia, batonów czekoladowych, ale jesteśmy też obecni bardzo mocno w segmencie karmy dla zwierząt zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. W Polsce zaczęliśmy też działalność w ramach klinik weterynaryjnych. Jesteśmy wła...
Współczesne wytwarzanie żywności coraz mocniej opiera się na danych uzyskiwanych z opomiarowania produkcji i cyfrowych modelach rzeczywistych procesów zachodzących w firmie. Podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu Mariusz Śliwiński, dyrektor Instytu...