Znany ze swojego działania w mediach społecznościowych dietetyk dr Bartek Kulczyński przedstawił swój przegląd najzdrowszych napojów. Kiedy wskazywał zwycięzcę, sam zdawał sobie sprawę, że dla wielu może to być zdziwieniem.
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Miód kasztanowy wyróżnia się swoim słodko-pikantnym smakiem, który wzbogacony jest o nuty ziołowe i leśne. Szczególnie popularny jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce zaś jeszcze rzadko korzystamy z tego specjału. Może najwyższy czas to zmienić...
Na świecie występuje aż 5 milionów odmian grzybów. Niewiele z nich jest jadalna i smaczna. Jednak po jeden gatunek grzyba szczególnie warto sięgać. Jest super zdrowy i znajdziemy go w polskich lasach. Trudno pomylić go z innym grzybem ze względu na i...
Choć pochodzi z odległych, tropikalnych rejonów, papaja zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Jej słodki, delikatny smak i niezwykłe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto włączyć ją do codziennej diety. A jeśli spożyjesz ją kilka...
Szklanka pysznego kompotu, kiedy z nieba leje się żar, nie tylko działa kojąco na rozgrzane ciało, ale też przywołuje wiele wspomnień. Warto powrócić do dawnego zwyczaju i zamiast gazowych napojów wypełnionych słodzidłami serwować najmłodszym orzeźwi...
Według danych z Global Dietary Database w ciągu ostatnich 30 lat spożycie słodzonych napojów przez dzieci i młodzież wzrosło o mniej więcej jedną czwartą. To jedna z przyczyn rozwoju otyłości.
Decyzja Unii Europejskiej o wprowadzeniu papierowych słomek do tej pory budzi sporo kontrowersji. Wielu klientów narzeka na słomki, które szybko stają się miękkie i nie da się przez nie pić. Podobnego zdania jest też producent kultowych napojów Capri...
To nie tylko przyprawa, ale też obowiązkowy element domowej apteczki. Medycyna ludowa od wieków ceni oregano za działanie lecznicze, z czasem jednak poprzestaliśmy na posypywaniu nim pizzy. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę roślinę.
Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla...
Czy wiesz, że zielone śliwki to nie tylko doskonały składnik przetworów, ale także prawdziwa bomba wartości odżywczych? Odkryj zaskakujące korzyści zdrowotne tych soczystych owoców, które mogą przyczynić się do poprawy twojego trawienia i funkcjonowa...