Po ten przepis sięgam w chwili, gdy wiem, że następnego dnia nie znajdę czasu na gotowanie tradycyjnego obiadu. Co nie znaczy, że na stole nie pojawi się kompletne i pełnowartościowe danie. Suchy ryż zalewam szybkim bulionem, a na wierzch kładę pałki kurczaka. Piekarnik kończy dzieło, a mnie pozosta...
Myszy i szczury to powszechny problem, który daje o sobie znać zwłaszcza jesienią i zimą. Właśnie wtedy sprytne gryzonie rozglądają się za ciepłym kątem i jedzeniem dla siebie. Gdy postanowią osiedlić się w twoim domu lub innym budynku gospodarczym,...
Marzysz o skrzydełkach, które zachwycą smakiem i aromatem, a ich przygotowanie będzie dziecinnie proste? Skrzydełka w imbirowej marynacie to przepis dla każdego, kto chce cieszyć się soczystym mięsem pełnym orientalnych nut, bez spędzania godzin w ku...
Chcesz zaskoczyć rodzinę i podać na obiad coś naprawdę wyjątkowego? Odkryj sekret kurczaka z figami. To połączenie delikatnego drobiu ze słodkim owocem stworzy danie, które wygląda spektakularnie, a smakuje jeszcze lepiej. To przepis, który pokochają...
Władze Uniwersytetu Warszawskiego, w odpowiedzi na brutalne zabójstwo pracownicy, ogłaszają wprowadzenie kompleksowego planu, mającego na celu zapobieganie podobnym zdarzeniom w przyszłości.
Nie ma nic prostszego, a równocześnie tak pysznego. Tradycyjny włoski wypiek świetnie sprawdzi się na każdą imprezę, również na andrzejkowe szaleństwo. Już w klasycznej wersji potrafi porwać niejedno podniebienie, ale dzięki jednej zmianie będzie lep...
Sushi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które zachwyca smakoszy na całym świecie. Choć na myśl o sushi jako pierwsze do głowy przychodzą nam świeże kawałki ryb i różnorodne dodatki, to prawdziwym fundamentem tej potrawy je...
Jeśli szukasz pomysłu na sycący i aromatyczny obiad, który rozgrzeje w chłodne dni, gulasz z suszonymi grzybami będzie strzałem w dziesiątkę. To danie, które łączy w sobie delikatne mięso, intensywny smak leśnych grzybów i kremowy sos – idealne do zi...
Produkt może zagrażać zdrowiu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, dotyczące obecności amin aromatycznych w łyżce z nylonu. Szkodliwe substancje mogą przedostawać się do żywności.
W sercu indyjskiego Radżastanu, w świątyni Ajmer Sharif Dargah, znajduje się kocioł, który od pięciu stuleci łączy ludzi ponad podziałami religii i pochodzenia. Ten ogromny „deg”, podarowany przez cesarza Akbara w 1567 roku, ma ponad 11 metrów średni...
Kontrolerzy znów wychwycili żywność z zagranicy, która nie nadawała się do spożycia. Tym razem Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) zatrzymała tony ryżu z Pakistanu. Wyjaśniła, co wzbudziło jej wątpliwości.