Dawniej często trafiała na stoły, również w okresie jesienno-zimowym. Prababcie jadły ją ze smakiem. Dziś jednak, w natłoku egzotycznych smaków i szybkich dań została zapomniana. Obecnie niewielu młodych ludzi po nią sięga, choć jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jest lekkostrawna, pozytywnie wpływ...
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
W spiżarniach królują przetwory przygotowywane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Obok tradycyjnych dżemów, soków i marynowanych warzyw, warto w tym roku dać szansę czemuś zupełnie nowemu. Choć brzmi dość nietypowo, za czasów na...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Nie powstanie zapowiadane od lat centrum artystyczne firmowane nazwiskiem Davida Lyncha. Działka w Bogini pod Łodzią, na której miało powstać miejsce twórczych spotkań i medytacji, została wystawiona na sprzedaż. To koniec marzenia, które reżyser dzi...
Śniadaniowa edycja urodzinowa! Halo, halo, Łódź świętuje 602. urodziny, a Podróże ze smakiem będą śniadaniowe. Gościem Małgorzaty Błażewicz była Iza Borowska z Jemy w Łodzi, organizatorka Targu Śniadaniowego w Fuzji oraz […]
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a mimo to potrafi naprawdę zachwycić smakiem. Wystarczy kilka składników i kwadrans, by przygotować posiłek, który syci, dostarcza energię i dobrze wpływa na orga...
Biuro podróży Rainbow stworzyło nowe formuły wycieczek objazdowych – kulinarną dla smakoszy i rodzinną dla rodzin z dziećmi. Rozbudowało również ofertę wycieczek premium.
Nastolatki chore na cukrzycę typu 1 od co najmniej 10 lat znacznie inaczej postrzegają niektóre smaki. Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego.
„Podróże ze smakiem” zabierają nas tym razem do Korei! Na talerzu wyląduje kurczak… smażony nie raz, nie dwa, ale tyle razy, że sam nie wie, czy jest jeszcze kurczakiem czy […]
Orzechowo-cytrynowe ciasteczka bez mąki zaskakują lekkością i intensywnym smakiem. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników i chwili w kuchni. Są delikatne, lekko wilgotne w środku i mają intensywny aromat orzechów przełamany świeżą nutą...