Po przejściu na kościelną emeryturę abp Marek Jędraszewski zamieszka w samym centrum Krakowa. Obecnie trwa remont rezydencji, która nazywana jest przez duchownych "krakowskim Castel Gandolfo". "Ale mnie - tak osobiście - fascynuje pytanie, po co arcy...
O trzypiętrowym budynku z XVII wieku, w którym na emeryturze zamieszkać miałby abp Marek Jędraszewski, informowała „Gazeta Wyborcza”. Dziennikarze dodawali, że w środku wykonano remont bez uzyskania odpowiedniej zgody. Onet postanowił zapytać o tę kw...
Arcybiskup Marek Jędraszewski w jednym ze swoich ostatnich wpisów w mediach społecznościowych poruszył kwestię rozwodów. Metropolita krakowski napisał wprost, że rozwiedzeni nie powinni wchodzić w nowe związki. Jego słowa spotkały się z ogromną falą...
Ks. Dariusz Raś otrzymał od abpa Marka Jędraszewskiego ultimatum ws. opuszczenia parafii mariackiej w Krakowie. Metropolita krakowski już kilka miesięcy wcześniej wzywał duchownego do rezygnacji.
Abp Marek Jędraszewski na niewiele ponad dwa miesiące przed emeryturą zmienił administratora Bazyliki Mariackiej. Wcześniej ze stanowiska proboszcza odwołał księdza Dariusza Rasia. "Mariacki zdobyty!" - ironizował w mediach społecznościowych jeden z...
Uroczystościom Bożego Ciała w Krakowie po raz ostatni przewodniczył abp Marek Jędraszewski. Podczas homilii potępił "część Europy", która "chce za wszelką cenę zapomnieć o chrześcijańskich korzeniach". Duchowny ostro skrytykował też działania prezyde...
Te kluski z ryżowego ciasta stanowią miłą odmianę od mącznych i ziemniaczanych wariantów. Sprawdzają się też świetnie u osób, które nie tolerują glutenu lub starają się go ograniczyć. Podawać je można zaś podobnie jak każde inne kluski.
Abp Marek Jędraszewski w 2024 roku ma przejść na emeryturę biskupią. W parafiach na Podhalu słychać było głosy, że może przenieść się w Tatry. Ostatecznie jednak Jędraszewski zostanie w Krakowie, co - według "Gazety Wyborczej" - ucieszyło górali.
Już w lipcu abp Marek Jędraszewski przestanie być metropolitą krakowskim. Po raz ostatni wygłosił kazanie z okazji Bożego Ciała w tej roli. Uderzył w nim w m.in. w prezydenta stolicy Rafała Trzaskowskiego i atakował jak zwykle osoby LGBT+. Podczas c...
Milion na starość to dużo? Sprawdzamy, jaką emeryturę z takiej sumy wylicza ZUS na przykładzie konkretnego człowieka. W Polsce w podobnej sytuacji jest grubo ponad 100 tys. osób. Większość potwierdzi, że na emeryturę pod palmami nie starczy, choć wys...
Planowana na przełom wiosny i lata rekonstrukcja rządu wywołała falę spekulacji na temat nazwisk ministrów, którzy mogą obawiać się o swoje stanowiska. Już od kilku miesięcy w sejmowych kuluarach można było usłyszeć, że ministerialną tekę stracić moż...
Trzymasz mrożony koperek w pudełku po lodach? Czasem wydaje się, że wszyscy Polacy tak robią. Jednak okazuje się, że takie rozwiązanie ma poważny mankament.
W stereotypowej polskiej kuchni pierogi dzielą się na te z mięsem, z kapustą i ruskie. A szkoda, bo ten niezwykły i doceniany na świecie polski produkt może mieć mnóstwo innych obliczy. Oto jedno z nich.
Jak na jednoskładnikowe danie, jajecznica budzi niezwykle silne emocje, a przepisów na to śniadanie jest chyba więcej niż przygotowujących ją kucharzy. Każdy ma swoje przekonania co do składników, czasu przygotowania czy techniki mieszania. Mnóstwo j...
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.
Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.
Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego...
Jadasz jajka na śniadanie? W taki razie poznaj ten przepis z jajkami w roli głównej. Dodaj do nich trochę warzyw i zrób danie, że palce lizać. Takie śniadanie jest najlepsze na początek każdego dnia.
Zwykle koperek przechowujemy w pudełku po lodach. Jednak Ewa Wachowicz ma na to smaczne i aromatyczne warzywo inny patent. Skorzystaj ze sposobu znanej restauratorki i ciesz się dłużej pysznym koperkiem.