Delikatne truskawki szybko mogą się popsuć, szczególnie gdy przynosimy je do kuchni wilgotne i lekko obite. Szybko warto je przerobić lub dobrze przechować. Ewa Wachowicz proponuje nieoczywiste przepisy - wytrawną sałatkę i... zupę truskawkową jak z przedszkola. W jej wydaniu nie będzie nielubianym...
Czy 20 złotych za kilogram truskawek to dużo? Koneserzy luksusowych owoców powiedzą, że nie. Najdroższe odmiany soczystych królowych lata, mogą kosztować nawet kilkaset złotych za sztukę! "Sembikiya Queen", "Bijin-Hime", czy "...
Wiele jest na świecie rzeczy pysznych, ale wśród nich mało jest zdrowszych niż zupa ze świeżych warzyw. Ten przepis mojej babci pozwala przygotować ją właśnie taką. Chwytajmy się chwili, kiedy warzywa są w sklepach tanie, wszechobecne i pełne smaku.
Zupa, której skład zależy od pory roku, wiosną pojawia się w niej więcej warzyw, jesienią i zimą staje się bardziej treściwa. W każdej postaci rumpuć okazuje się doskonałym pomysłem na obiad. Jak przyrządzają go mieszkańcy Wielkopolski?
Choć miłośnicy tej węgierskiej potrawy protestują, słowo „gulasz” spopularyzowało się w Polsce na określenie różnego rodzaju potraw i potrawek. To zachęciło Ewę Wachowicz do eksperymentów. Ich wynikiem jest gulasz rybny.
Myślałeś, że o zupie pomidorowej wiesz już wszystko? Przepis Ewy Wachowicz mimo to może cię zadziwić. Kucharka przygotowała niezwykłe połączenie tradycyjnej, polskiej zupy i popularnego azjatyckiego produktu. To działa... i to bardzo dobrze!
Chodnik to najlepsza propozycja na lunch lub przekąskę w upalne dni. Chociaż największą popularnością cieszy się ten w wersji litewskiej, to w moim domu kubki smakowe podbija chłodnik truskawkowo-pomidorowy. To połączenie to najlepszy smak lata w jed...
Na giełdzie w Goławinie ceny truskawek gwałtownie spadły z powodu nadmiaru podaży i braku kupujących. Odmiana rumba kosztuje teraz 17-25 zł za łubiankę, a azja 18-26 zł. Czy sytuacja się poprawi?
Tegoroczny sezon nie będzie udany - przyznają plantatorzy truskawek z powiatu puławskiego. Głównym powodem są przymrozki, które niszczą zbiory. Nie pomaga dość chłodny i deszczowy maj, a także import tańszych owoców z zagranicy.
W sklepach i na straganach już można dostrzec pachnące, czerwone owoce, zazwyczaj w kształcie stożka lub serca. To oczywiście truskawki, które Polacy uwielbiają zajadać. Zarówno sauté, jak i w wypiekach i innych przysmakach. Zanim owoce zjesz na suro...
Sezon na truskawki w pełni, a ich ceny stają się coraz bardziej przystępne. Zastanawiasz się, ile teraz kosztują na targu? Szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu. Przeczytaj Ceny truskawek coraz przystępniejsze dla portfela. Sprawdź, ile tera...