Ta ryba to jeden z najpopularniejszych składników polskich stołów, szczególnie w okresie świątecznym i nie tylko. Wiele osób zastanawia się, jak ją prawidłowo przygotować, aby smak potrawy był idealny. Jednym z najczęstszych dylematów jest pytanie: czy należy moczyć tę rybę przed przygotowaniem?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czy Wasze zęby mogą być jeszcze bielsze i zdrowsze? Naukowcy sugerują, że wystarczy zmienić jedną drobną rutynę poranną, a efekty przejdą Wasze najśmielsze oczekiwania. Ta kwestia od zarania dziejów dzieli milio...
Niektórzy wrzucają ogórki przed kiszeniem do lodowatej wody, inni tylko myją i obcinają końcówki. Jedne i drugie mogą wyjść chrupiące, więc co lepiej wybrać? Przede wszystkim ważne jest, aby sposób przygotowania ogórków dostosować do stanu warzyw.
Lokal na Rybę, restauracja specjalizująca się w rybach i owocach morza, wprowadził ofertę śniadaniową. Czy polski konsument gotowy jest na takie śniadanie? Szef kuchni, Bartosz Lisek proponuje m.in. ruchanki z pomuchlem, czyli kaszubskie racuchy z ci...
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...
Czy w Polsce jest drogo? Temat ten wzięli pod lupę czescy turyści, którzy coraz chętniej i częściej odwiedzają nasz kraj. Na cel obierają głównie morze, choć nie tylko. Niedawno w sieci pojawiło się zdjęcie menu z mazurskiej restauracji. "Trochę droż...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Ta rzadka i specyficzna ryba wyróżnia się swoimi oczami - dwoma zielonymi kulami, patrzącymi w górę, schowanymi za przeźroczystą błoną znajdującą się na czole zwierzęcia. Do tej pory badacze natknęli się na nią tylko dziewięć razy w naturalnym środow...
Znany jest skład jury konkursu Czas na rybę! W gronie jurorów znaleźli się m.in. reprezentanci wszystkich czterech wiodących stowarzyszeń gastronomicznych, które objęły wydarzenie patronatem merytorycznym: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogól...
Po raz pierwszy w historii w rywalizacji konkursu Czas na rybę wzięła udział drużyna w pełni kobieca. Od razu zdobyła pierwsze miejsce! Są to księżniczki gastronomii z restauracji Kuźnia Smaków: Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania. W kategorii Junio...