- O tym, że nasz stosunek do jedzenia wynika z emocji mało kto zdaje sobie sprawę. Powszechnie zdaje się przecież, że jemy wtedy, kiedy jesteśmy głodni. A jak jest naprawdę? Naprawdę to jedzenie już dawno przestało zaspokajać czysto biologiczną potrzebę organizmu. Stało się symbolem emocji, substytutem więzi, wyrazem statusu społecznego, miłości i cierpienia. (Nie)Jedzenie jest również coraz powszechniejszym mianownikiem tak wielu zaburzeń psychicznych, zaburzeń odżywiania - mówi Karolina Otwino...
Każdego roku nadchodzi ten czas, gdy dni stają się coraz krótsze, powietrze chłodniejsze, a zewsząd zerkają na nas ogromne pomarańczowe dynie. To znak, że przed nami Halloween, które coraz chętniej obchodzi się nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Eksp...
Dieta wolumetryczna (objętościowa) oparta jest o produkty bogate w wodę, dzięki czemu można jeść bez ograniczeń i liczenia kalorii. Ta metoda żywienia jest dziełem amerykańskiej dyplomowanej dietetyczki, dr Barbary Rolls, która opracowała ją na podst...
Omijacie maślankę w sklepie? Częściej sięgacie po jogurt naturalny, a może kefir? Czas najwyższy to zmienić. Maślanka to nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale też niezwykle zdrowy napój, który pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Temat maślan...
Ryby powinny często gościć na naszych stołach. Jemy ich stanowczo zbyt mało, a o tej smacznej rybie pamiętamy głównie na urlopie. Warto jednak po flądrę sięgać przez cały rok, bo jest pyszna i zdrowa.
Dla niektórych to już znak, że kończy się lato. Na straganach pojawiają się warzywa z rodziny dyniowatych. Jednym z nich są patisony, których często nie doceniamy. Uważasz, że mają tylko walory ozdobne? To nieprawda. Do patisonów warto się przekonać....
Topinambur do niedawna był praktycznie nieznany w polskiej kuchni, ale od kilkunastu lat systematycznie zyskuje popularność i coraz częściej gości na stołach. Jest ceniony za smak i wartość odżywczą. Co można przyrządzić z bulw topinamburu? Jak smaku...
Kucharz Tomasz Strzelczyk ma pyszną propozycję na obiad dla osób, które dbają o linię. Kurczak zapiekany z kaszą i warzywami to coś, po co możesz śmiało sięgnąć, gdy jesteś na diecie. Danie zrobisz szybko i w pyszny sposób.
Joanna Opozda zorganizowała na Instagramie Q&A, w trakcie którego odpowiadała na pytania fanów. Aktorkę zapytano m.in. o dietę i nawyki żywieniowe. Gwiazda natychmiast pospieszyła z odpowiedzią.
Joanna Opozda zostawiła okienko z pytaniami na Instagramie i się zaczęło. Internauci dopytywali ją o dietę i sekrety szczupłej sylwetki. Aktorka natychmiast ruszyła z odpowiedziami.
Renee Zellweger swego czasu była jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek świata. Wszystko dzięki trylogii o Bridget Jones. Mało kto wie, że właśnie przez tę rolę gwiazda musiała sporo przytyć. Swego czasu jadła ponad 4000 kalorii dziennie.