Najbliższa sobota 6 grudnia upłynie w Rząśni w prawdziwie mikołajkowym klimacie. Od godziny 11:00 mieszkańcy wszystkich miejscowości gminy mogą wypatrywać na ulicach i przed swoimi domami „Czerwonej Ekipy” – druhów z lokalnych OSP. Strażacy odwiedzą mieszkańców, wręczając im kalendarze na 2026 rok,...
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
Dzisiaj z miasta Przerów w Czechach wystartował śmigłowiec Black Hawk, który będzie pomagał gasić rozległe pożary lasów Bułgarii. The post Black Hawk z czeskimi strażakami leci gasić pożary w Bułgarii first appeared on Remiza.pl - Polski Serwis Pożar...
Uprawiasz grusze i liczysz na wysyp owoców? Zapewnij im odpowiednie warunki i pamiętaj o kilku kwestiach, a dopniesz swego i będziesz mieć zatrzęsienie pysznych konferencji czy lukasówek. Pielęgnacja drzew owocowych to nie tylko podlewanie czy nawoże...
W niedzielę (27 lipca) w Łodzi odbędą się dwa wydarzenia poświęcone śniadaniom. To Festiwal Śniadań na Piotrkowskiej i Targ Śniadaniowy w Fuzji. Na odwiedzających czekają setki połączeń smakowych.
Jagodzianka, niegdyś zwyczajna letnia przekąska, dziś staje się towarem niemal luksusowym. Choć ceny hurtowe jagód faktycznie sięgają w lipcu nawet 60 zł za kilogram, to eksperci podkreślają, że koszt samego surowca nie tłumaczy aż tak wysokich cen d...
Chciałem ten tekst zacząć od wierszyka, bo SL55 AMG to czysta poezja, ale obawiam się, że tylko nasze mistrzynie literatury, noblistki byłyby w stanie ubrać w słowa radość, jaką czerpałem z jazdy. Chociaż to Niemiec, to włoskie la dolce vita ma wplec...
Francuskie śniadania często kojarzą się z naleśnikami, croissantami i innymi słodkimi wypiekami, ale te tosty zdecydowanie zasługują na miejsce w tym zestawieniu. To prosty sposób, by dać drugie życie wczorajszemu pieczywu i zamienić je w coś naprawd...
Bułeczki twarogowe to szybki i prosty wypiek, który zachwyca delikatną strukturą i wilgotnością. Ich aromat roznosi się po kuchni, a soczyste owoce nadają im wyjątkowej słodyczy i świeżości. Idealne na jesienne popołudnia, doskonałe na każdą okazję.
Ponieważ lato pomału zmierza ku końcowi, to i warto korzystać z jego dobrodziejstw. Wrzesień mocno nas rozpieszcza od strony kulinarnej. Smak sezonowych warzyw i owoców warto zamknąć w słoikach. Maliny, śliwki, jabłka czy inne owoce na dżem większość...
Jesień pachnie dynią, cynamonem i karmelem – a w mojej kuchni co weekend króluje sernik dyniowy z orzechami pekan. To deser, który nie tylko wygląda jak z cukierni, ale też smakuje tak, że trudno poprzestać na jednym kawałku.