W bieżącym sezonie na plantacjach soi w woj.: wielkopolskim, zachodniopomorskim, warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim i dolnośląskim badania IOR – PIB w Poznaniu potwierdziły obecność bakterii z rodzaju Pantoea, głównie Pantoea agglomerans i Pantoea ananatis.
Groźne bakterie w popularnym serze. Wielu z nas sięga po paczkowany, starty ser – to szybkie, wygodne i idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu na gotowanie. Makaron z sosem, pizza czy zapiekanka? Wystarczy otworzyć opakowanie i posypać gotowe danie....
Naukowcy odkryli, że niektóre bakterie obecne u krów i kóz, wytwarzają naturalne cząsteczki, które osłabiają groźne, antybiotykooporne szczepy gronkowców. W badaniach na myszach pojedyncza dawka tej substancji działała tak skutecznie jak antybiotyk.
Pilne wycofanie makaronu ze sprzedaży. Niepokojące doniesienia wstrząsnęły konsumentami! Jeden z popularnych makaronów, który gościł w kNiepokojący komunikat dotyczący jednego z najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Popularny makaron, który j...
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie publiczne dotyczące partii tatara wołowego, w której wykryto bakterie Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga. Spożycie zanieczyszczonego produktu może prowadzić do poważnego zatrucia pokarm...
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed spożyciem jednej z partii metki cebulowej marki Sokołów. W produkcie wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC), które mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Bakterie E. coli (...
Soja od nieco ponad dekady podbija polskie pola, zastępując wręcz niejednokrotnie rodzime bobowate grubonasienne. Zbiory tego gatunku przypadają na wrzesień i październik, stąd też czas najwyższy by powoli zacząć się nimi interesować. Kiedy soja jest...
Polski rynek roślinnych zamienników nabiału w branżowych analizach wyceniany jest na ponad 650 mln zł rocznie i rośnie w dwucyfrowym tempie. Coraz większą popularność zyskują warianty barista, segment produktów bez cukru lekko traci impet.
Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC), prognozuje, że światowa produkcja soi w sezonie 2025/2026 ulegnie niewielkim zmianom w ujęciu rok do roku oraz miesiąc do miesiąca wyniesie 428 mln ton, ponieważ wzrosty w Brazylii, WNP i innych krajach kontrastują...
Wreszcie doszło do spotkania na szczycie między Stanami Zjednoczonymi a Chinami. Donald Trump i Xi Jinping rozmawiali w Korei Południowej o ważnych tematach z punktu widzenia rynków rolnych. Ustalono, że Chiny mają wrócić do zakupu amerykańskiej soi.