Grudnik (zygokaktus) to częsty bywalec naszych mieszkań. Wielu właścicieli tej rośliny co roku podziwia urocze kwiaty, ale są też pechowcy, których nie spotkał jeszcze taki zaszczyt, bo ich okaz nie zakwitł. Kaktus bożonarodzeniowy najczęściej wypuszcza zjawiskowe kwiaty w grudniu. Pół roku przed kw...
Początek jesieni jest równie dobry na podróżowanie jak lato. Niektórzy czekają właśnie do tego momentu, aby uniknąć niedogodności związanych z tłumami. Poza sezonem łatwiej też o noclegi i ceny są znacznie korzystniejsze. Nie wszystkie kierunki są te...
Alpy to popularny cel podróży turystów z całego świata. Zimą góry wybierają głównie miłośnicy nart i snowboardu, a latem, kiedy dostępne są kilometry szlaków turystycznych z zapierającymi dech w piersiach widokami, przyjeżdżają tu entuzjaści aktywneg...
Ostatnio dużo mówi się o podwyżkach cen. Drożeje wszystko, nie tylko artykuły w sklepach, ale też - a może przede wszystkim - media. Już teraz więcej płacimy za gaz.Ogrzewanie gazowe to wciąż jedno z najpopularniejszych rozwiązań w naszym kraju. Pola...
To jeden z najpopularniejszych włoskich kurortów narciarskich, położony w samym sercu Alp. Nie każdy wie, że latem Livigno zamienia się w raj dla rowerzystów oraz miłośników wędrówek górskich i wspinaczki. A tym pierwszym ma wyjątkowo dużo do zaofero...
Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.
Soki to najlepszy sposób wsparcia obniżonej w sezonie zimowym odporności. Jednak jaki sok jest naprawdę dobry na przeziębienie? Okazuje się, że warto zainteresować się jednym często pomijanym owocem.
Nasze babcie spędzały godziny nad wekami, aby zapełnić spiżarnię na mniej owocne czasy. Wśród obowiązkowych pozycji znajdowały się oczywiście wszelakiej maści przetwory z tego, co udało się wyhodować w ogródku. Bez jednego z nich nie wyobrażam sobie...
Ten biały sos do mięs do moje odkrycie roku. Jego bazą są pyszne owoce, a przygotowane na wytrawną nutę dosłownie powalają na kolana. Uwielbiam podawać go w sosjerce, na zimno, do wędlin lub na ciepło do pieczystego. Zobacz przepis.
W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.
Zbierz w ogrodzie jeden składnik i przygotuj z niego doskonały syrop. Zimą sprawdzi się doskonale przy leczeniu przeziębienia i problemów z układem oddechowym. Ten naturalny produkt z przepisem przygotujesz bardzo szybko.