Kiszony młody czosnek to jedno z moich najlepszych odkryć. Pokochałam ten smak od pierwszego ząbka, a teraz nie wyobrażam sobie zimowej spiżarnianej półki bez tego smakołyku.
Głośno chrupią, a ich smak może wywoływać niekontrolowane napady zachwytu. Kiedy słyszę "ochy i achy" przy stole, to wiem, że stoją za nimi ogórki krokodylki. W mojej spiżarni od lat mają swoje specjalne miejsce.
Pečený čaj, czyli pieczona herbata, to popularny w Czechach aromatyczny napój. Sezonowe owoce, kiedy jeszcze są świeże, zamyka się w małych słoiczkach po uprzednim upieczeniu. Jesienią i zimą natomiast, odkręcając wieczko, w całym pomieszczeniu zaczy...
Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.
Smak lata to zdecydowanie gotowany bób w towarzystwie masła oraz koperku. Sezon jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Co roku robię spore zakupy na rynku i przygotowuję kiszony bób do słoika w dwóch pysznych odsłonach: klasycznej z solą ora...
Teraz cieszymy się smakiem pysznych pomidorów, ale już za chwilę. Zimą znacznie lepsze są pomidory suszone. To nie tylko wygodny sposób, by warzywa zachowały letni aromat, ale także cenne witaminy i minerały. Przygotowanie ich w domowych warunkach je...
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Piękna, słoneczna pogoda... a to już czas przetworów na zimę. Pewnie masz sporo słoików z ogórkami. Może dorobisz jeszcze kilka z kalafiorem? Pikle z kalafiora są bardzo smaczne, zdrowe, a ich przygotowanie jest proste.
Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.
Kiszone warzywa to doskonały sposób na zachowanie smaków jesieni na zimowe miesiące. Ale zamiast sięgać po dynię czy cukinię, spróbuj ukisić patisony! To oryginalna alternatywa, która zaskoczy was smakiem i chrupkością. Sprawdź, jak przygotować kiszo...
Rozkosznie prezentują się na talerzu i tak samą smakują, choć mogą budzić wątpliwości wyglądem. Ni to arbuz, ni ogórek. Coś pomiędzy, ale z wyczuwalnymi nutami limonki. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te cuda natury, po prostu zalej je solanką i poc...