Rocznie Polacy wyrzucają blisko 5 milionów ton żywności. To ponad 100 kg na głowę. Zepsuta żywność może być też niebezpieczna dla zdrowia. Jak prawidłowo przechowywać żywność? Jakie są najważniejsze zasady […]
Dzisiaj, 23 lutego, obchodzimy Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją – chorobą, która dotyka coraz większą liczbę osób, niezależnie od wieku, płci czy statusu społecznego. Szacuje się, że w Polsce z […]
Dbaj o zdrowie. Otyłość u dzieci Regionalny Program Leczenia Otyłości u Dzieci – na czym polega program, dla kogo jest przeznaczony i jak zapisać się do programu? Naszym gościem była […]
Od czasów pandemii COVID-19 boom na e-zdrowie trwa. Świadczą o tym statystyki pokazujące, że Polacy coraz chętniej korzystają z rozwiązań telemedycyny, w tym aplikacji medycznych. W kolejnym odcinku Zdrowie Rano Odeta Moro porozmawia z prof. Uczelni...
Amerykański start-up opracował metodę wytwarzania masła z CO2. Badania opłacił twórca Microsoftu Bill Gates, który przekonuje, że produkcja żywności z pominięciem procesów biologicznych może być bardzo korzystna dla środowiska – ”potencjał w zakresie...
Polska Izba Żywności Ekologicznej przekonuje, że wprowadzanie do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży produktów BIO – nie tylko w domach, ale także w żywieniu zbiorowym w przedszkolach i szkołach, może pozytywnie wpłynąć na bardziej świadome i o...
Polska Izba Żywności Ekologicznej przekonuje, że wprowadzanie do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży produktów BIO – nie tylko w domach, ale także w żywieniu zbiorowym w przedszkolach i szkołach, może pozytywnie wpłynąć na bardziej świadome i o...
Amerykańscy inżynierowie triumfują w konkursie NASA na żywność przyszłości. Ich rozwiązania mają znaleźć zastosowanie zarówno w kosmosie, jak i na Ziemi.
Wody Białej Głuchołaskiej zalały Głuchołazy. Woda przerwała wał i wlała się do centrum miasta. Nurt porwał także most tymczasowy oraz sąsiadujący z nim most docelowy. Sprawdzamy, co o sytuacji w Głuchołazach mówi burmistrz miasta.
Pomimo sezonu część warzyw i owoców znacznie drożeje. Producenci alarmują o brakach spowodowanych suszą, a wcześniej przymrozkami. W kolejce do wzrostów czekają już m.in. jajka.