Biedronka nie przestaje zadziwiać promocjami. Kilka dni temu pisaliśmy o wielkiej wyprzedaży masła i cukru, a już sklep szykuje dla swoich klientów kolejne niespodzianki. Tym razem warto wybrać się jutro na zakupy po słoiki do przetworów. Tak tanich produktów nigdzie nie znajdziesz.
Nie ma zimy bez choćby jednego rzędu słoiczków z domowej roboty ketchupem z cukinii. Tak przynajmniej jest w moim domu. Uwielbiam ten sos, bo pasuje niemalże do wszystkiego.
Letnie miesiące to czas, kiedy nie tylko cieszymy się słońcem i ciepłem, ale również przygotowujemy zapasy na zimę. Korzystając z urodzaju przydomowego ogródka, działki czy też bogatej oferty lokalnych ryneczków, warto poświęcić trochę czasu na zrobi...
Niektóre dzieci najchętniej jadłyby tylko chleb z nutellą. Zastąpienie czekoladowych smarowideł owocowymi przetworami to dobry krok na drodze do ich zdrowia. Z tym przepisem mogą nawet nie zauważyć zmiany. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao i ksyl...
Na szczęście wykryte nieprawidłowości nie dotyczyły cech fizykochemicznych, ale rodzice powinni zachować czujność. Niektóre dostępne na sklepowych półkach słoiczki są źle oznakowane, także w zakresie ich składu.
Przygotowujesz przetwory na zimę? Wekowanie jest niesłychanie popularne. Pasteryzujemy owoce i warzywa, by potem cieszyć się ich smakiem w długie zimowe wieczory. Sposób ze śrubokrętem pozwoli skutecznie zawekować pyszności.
Tempo życia w dużych miastach jest szybkie i intensywne. Wystarczy jednak odjechać nieco od dużych ośrodków, by trafić do innego świata. Takim światem jest właśnie ogródek Kasi — magiczne miejsce pełne warzyw, owoców i ziół, które przerabiane są na p...
Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na z...
Nawet najbardziej sumiennie przeprowadzona pasteryzacja może zakończyć się fiaskiem. Bardzo łatwo o błąd, przeoczenie, wystarczy mała niestaranność, a słoik może się rozszczelnić, sprawiając, że z przetworów zostanie... kicha. Zobacz,...
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.