Znudziły ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Świetnie! Czas spróbować czegoś jeszcze smaczniejszego. Placki z kaszy gryczanej szturmem podbijają internet. Są szybkie w przygotowaniu, zdrowe i niezwykle uniwersalne. W wersji słodkiej przypominają delikatne śniadaniowe placuszki, w wytrawnej z powo...
ZSRR rozpoczął gromadzenie strategicznych zapasów gryki w latach 70. XX wieku, podczas zimnej wojny ze Stanami Zjednoczonymi, kiedy obie strony rozważały możliwość użycia broni jądrowej. O tej historii i związanych z nią działaniach współczesnej Rosj...
Farsz z kaszy gryczanej niepalonej i sernik w kratkę z Małyszyna – produkty pochodzące z gospodarstwa Wanilia i Migdały Małgorzaty i Rafała Zacharskich z Małyszyna Dolnego w powiecie starachowickim są już wśród produktów na szlaku kulinarnym Świętokr...
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale ich chrupkość potrafi pozostawiać wiele do życzenia. Sprawdź, jak jeden składnik może całkowicie zlikwidować problem.
Jesienią coraz częściej szukamy szybkich i prostych w przygotowaniu dań, które rozgrzewają i sycą na długo. Idealnym rozwiązaniem jest jednogarnkowe curry - gęste, pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Jego przygotowanie zajmuje około pół godziny, a...
Jeśli szukasz pomysłu na sycący i aromatyczny obiad, który rozgrzeje w chłodne dni, gulasz z suszonymi grzybami będzie strzałem w dziesiątkę. To danie, które łączy w sobie delikatne mięso, intensywny smak leśnych grzybów i kremowy sos – idealne do zi...
Kiedy w kuchni zauważymy mola, w pierwszej kolejności biegniemy do szafek z suchymi produktami i to właśnie tam przeprowadzamy czynności porządkowe. Na nic jednak zda się nasza praca, jeżeli nie zaglądniemy również w inne ulubione miejsca owadów. Wię...
Siostra Anastazja jest niekwestionowaną mistrzynią ciekawych i prostych przepisów. Spod jej ręki wszystko wychodzi wręcz idealne. Ma nawet wyjątkowy przepis na ogórki kiszone. Dzięki niemu kiszonki będą chrupiące.
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Przerobiłam kilka przepisów i taką samą liczbę urządzeń. Już wiem, że to właśnie sprzęt odgrywa kluczową rolę. Nie zawsze najładniejsza gofrownica zrobi najlepsze gofry, bo kupując, trzeba zwrócić uwagę na jeden parametr. Szczegóły poniżej.
Frytki z dyni to coś, co potrafi całkowicie zmienić podejście do klasycznych przekąsek. O przyjemnej konsystencji i pełne aromatu smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.