Gorycz w grzybach potrafi zepsuć nawet najlepsze zbiory. Co gorsza, może pojawić się także w przypadku gatunków w pełni jadalnych. Na szczęście istnieje prosty kuchenny trik, który pozwala ją zneutralizować jeszcze na etapie gotowania.
Nie ma nic lepszego niż domowy, pyszny rosół. Chociaż przepis jest prosty i zna go niemal każdy, to nie wszyscy pamiętają o jednym składniku. Nie tylko wzbogaca smak rosołu, ale również pomaga zachować przejrzystość i dodaje mu apetycznego połysku.
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który...
To tu będą się kształcić przyszli kulinarni mistrzowie. Mowa o wyremontowanej sali gastronomicznej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.Po niemal trzech miesiącach remontu nowa sala została uroczyście otwarta. - Remont rozpoczę...
Życie studenta rządzi się swoimi prawami. Po całym dniu zajęć nie ma czasu na spędzanie godzin w kuchni. Każda minuta jest na wagę złota, zwłaszcza gdy przyjaciele już pytają, czy mogą wpaść wieczorem. Co wtedy podać? Co zjeść, aby było smacznie i po...
- Zamiast robić listę zadań dla córki, pozwalam, by poszła do koleżanki. Nie proszę jej również o to, by posprzątała łazienkę czy rozwiesiła pranie. Ma się uczyć. To jest jej główne zadanie. Na ubijanie kotletów i prasowanie kołnierzyków ma jeszcze c...
Niektóre posiłki same w sobie poprawiają nastrój już od rana. Owsianka z bananem i masłem orzechowym należy właśnie do tej kategorii. Kremowa, pachnąca i naturalnie słodka, smakuje jak deser, a przy tym odżywia i doładowuje energią. Wystarczy kilka p...