Naukowcy z Polski poinformowali o przełomowym odkryciu, które może w przyszłości doprowadzić do powstania nowej terapii raka jelita grubego. "Mamy już więcej niż zalążek leku", podkreśla dr inż. Damian Kułaga, lider interdyscyplinarnego zespołu badawczego z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemiczn...
Nowe badanie kliniczne, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "The American Journal of Clinical Nutrition", sugeruje, że suplementacja magnezu może wspierać rozwój korzystnych bakterii jelitowych, które hamują powstawanie raka jelita grubego.
Według Narodowego Funduszu Zdrowia w Polsce co roku 18 tys. osób dowiaduje się, że choruje na raka jelita grubego. Tymczasem brytyjscy naukowcy odkryli, że duża szklanka mleka każdego dnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten nowotwór — informu...
Zbyt często wykrywany jest w zaawansowanym stadium, bo chorzy przez wiele lat nie dostrzegają żadnych dolegliwości. Co roku, w Polsce diagnozuje się średnio około 16,8 tys. nowych przypadków raka jelita grubego, a zdaniem specjalistów będzie ich cora...
Nowe dowody na wpływ starzenia epigenetycznego na rozwój raka jelita grubego u kobiet. Artykuł Potwierdzono związek między starzeniem się epigenetycznym a ryzykiem raka jelita grubego u kobiet po menopauzie pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Zakażenie w dzieciństwie może sprzyjać rozwojowi raka jelita grubego? W nowym badaniu sprawdzono, w jaki sposób niektóre zmiany genetyczne w nowotworze jelita grubego różnią się w zależności od wieku i pochodzenia pacjentów. Wyniki sugerują, że konkr...
Magnez hamuje rozwój raka jelita grubego, zwiększając liczebność bakterii wytwarzających witaminę D w jelicie. Artykuł Suplementacja magnezu hamuje rozwój raka jelita grubego – nowe badanie potwierdza zależność z mikrobiomem pochodzi z serwisu...
Profilaktyka raka jelita grubego – kto i kiedy powinien zgłosić się na badania? Czy takie badania są bezpłatne? Gdzie można znaleźć listę placówek, które prowadzą badania? Jakie objawy powinny skłonić