Na świątecznym stole musi znaleźć się wilgotny, miękki, pięknie pachnący piernik z polewą czekoladową. Nie martw się, jeśli nie zdążyłeś z ciastem długodojrzewającym. Przedstawiamy prosty przepis na szybki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę. Będzie dobry do zjedzenia już w ten sam dzień.
To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto na piernik staropolski. To nie pomyłka, jeśli chcesz się nim delektować na świątecznym stole, trzeba się brać do roboty w listopadzie. Tradycyjny, świąteczny piernik powinien poleżeć nawet sześć tygodni. N...
Minęła połowa września, a więc wielkimi krokami zbliżają się żniwa sojowe. Zwłaszcza ci, którzy mają niewielkie doświadczenie z tym gatunkiem, a przecież nowych plantatorów co roku przybywa, zastanawiają się, przy jakiej wilgotności nasion rozpocząć...
Mamy końcówkę października, a do końca zbiorów kukurydzy daleko. W zasadzie nawet nie do końca, a choćby do półmetku zbiorów. Ceny niezmiennie fatalne.
Mamy końcówkę października, a do końca zbiorów kukurydzy daleko. W zasadzie nawet nie do końca, a choćby do półmetku zbiorów. Ceny niezmiennie fatalne.
Piernik staropolski dojrzewający to wyjątkowy świąteczny przysmak, który podbija serca nie tylko miłośników słodkości, ale również tych, którzy cenią sobie tradycję. Choć jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych, wymaga sporo czasu i cierpliw...
Firma Osadkowski, jeden z liderów rynku nasiennego w Polsce, wprowadza na rynek niezwykle atrakcyjną ofertę nowości kukurydzianych, które z pewnością zainteresują rolników oczekujących wysokich plonów, stabilności i odporności w nadchodzącym sezonie....
Piernik długodojrzewający potrzebuje chwili, by nabrać pełni smaku. Mało kto wie, że przygotowania trzeba zacząć już kilka tygodni przed Wigilią, aby osiągnąć idealną miękkość i aromat. Jak? To przepis dla osób, które poszukują czegoś tradycyjnego i...
Kiedy przymrozki staną się zagrożeniem dla kukurydzy, a kiedy mogą pomóc w jej dosychaniu i zbiorze? Ekspert wyjaśnia, kiedy mróz staje się wrogiem, a kiedy bywa sprzymierzeńcem rolnika.
Piernik z jabłkiem startymi na dużych oczkach, to ciasto o niepowtarzalnym smaku. Jest wilgotne, niemal mięsiste. Sama uwielbiam pierniki, a ten przepis jest w czołówce moich ulubionych.
Zapach piernika to jeden z najbardziej rozpoznawalnych aromatów świąt Bożego Narodzenia. Przesiąknięte korzennymi przyprawami ciasto od wieków gości na polskich stołach, a jego historia to fascynująca podróż przez czas, smaki i tradycje. Skąd się wzi...