Kto nie może jeść borówek, malin, jagód i jeżyn? Jak przyznaje ekspertka wokół owoców w diecie krąży wiele mitów. - Jednym z nich jest konieczność wyeliminowania owoców z diety w przypadku występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej np. insulinooporności czy cukrzycy typu II - podkreśla.
Żurawina to owoc, który potrafi pozytywnie zaskoczyć. Jej intensywny, kwaśny smak nie tylko wzbogaca dania, ale także kryje w sobie wielką moc zdrowotnych korzyści. Od tradycyjnych sosów po wykwintne desery, żurawina świetnie odnajduje się w kuchni,...
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Mit o szkodliwości jajek i wysokim cholesterolu dawno już został obalony, a one same stanowią jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Szczególną uwagę powinni zwrócić na nie seniorzy, którzy na co dzień borykają się z problemami i dolegliwościami...
Wielu rodziców zastanawia się, od kiedy można bezpiecznie podać dziecku orzechy. Dawniej zalecano, by unikać ich przez pierwsze lata życia, ale dzisiejsze podejście lekarzy jest inne. Nowe badania pokazują, że wczesne podanie orzechów może pomóc dzie...
Nie masz pomysłu na śniadanie? Zainspiruj się i przygotuj takie jak z przepisu. Jest lekkie, ale też na tyle sycące, że dostarczy ci niezbędnej energii na cały poranek. Wypróbuj ten sposób, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz nic lepszego. To bana...
- Ceny są wysokie, ale jak dziecko chce, to trzeba kupić - mówią turyści spotkani na Krupówkach o cenach w restauracjach. - Staramy się unikać i nigdzie tu nie wchodzić - mówi z kolei para, która przyjechała do Zakopanego z Krakowa i dodaje, że "żeby...
Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana to bogactwo warzyw i zrównoważony posiłek w jednym naczyniu. Nie jest trudna w przygotowaniu i daje się łatwo odgrzać, jest więc świetnym obiadem na co dzień.
Borówki cieszą się ogromną popularnością. Właśnie jesteśmy w środku sezonu na te owoce. Są one źródłem błonnika i antyoksydantów, które sprzyjają detoksykacji organizmu oraz mogą wspomagać pamięć i zdrowie mózgu. Niektórzy jednak powinni uważać.
Wegetariańskie potrawy potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem, który zachwyci nie tylko miłośników roślin. Tak jest w przypadku tego burgera z fasolowym kotletem, którego każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej. Sekretem tego przepisu s...