Bożonarodzeniowe ciasta, które możesz przygotować, to nie tylko keks czy szarlotka. Zapomnij o nudnych wypiekach. Jeżeli szukasz takiego, który jest tradycyjny, a jednocześnie ma nietypowy wygląd i wyjątkowy smak, koniecznie sięgnij po królewską inspirację. Zrób popularny w krajach anglosaskich dese...
Ciasto Bubble Tea to połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy śmietankowej i kolorowych kuleczek jak do bubble tea w galaretce. Wyjątkowy deser, który zachwyca wyglądem i smakiem. Idealny na imprezy i rodzinne spotkania. Wykonanie krok po kroku...
Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.
Czym jest metrowiec? To kultowe ciasto było uwielbiane w czasach PRL-u. Dziś mało kto je piecze, a szkoda, bowiem jego smak i wygląd robią zawsze piorunujące wrażenie na gościach. Sprawdź, jak je przygotować według tradycyjnego przepisu sprzed lat i...
Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego...
Proste i szybkie ciasto marchewkowe, które ładnie wyrasta, jest pulchne i przyjemnie wilgotne – to przepis na udany początek jesieni. Nie ma możliwości, aby to ciasto nie wyszło. Na wierzch wystarczy położyć delikatny i lekko kwaskowy krem, aby deser...
Gruszki można zamienić na wiele specjałów – od tart, przetworów, owsianki po dżemy i pankejki. Dziś mamy gratkę dla wielbicieli swojskich wypieków. Boskie ciasto z gruszkami to hit na zakończenie lata i pyszna propozycja na miłe rozpoczęcie nowego se...
Niektóre słodkości zaskakują już po 1 kęsie i do nich bezwarunkowo należy ciasto 3 Bit. Jest słodkie, kremowe i nie trzeba go piec w piekarniku. Robot planetarny czy rozmaite końcówki do miksera też są zbędne. Wystarczy jedna do ubicia śmietanki. 3 B...
Dom pachnący świeżo upieczonym ciastem drożdżowym to jedna z najprzyjemniejszych wizji, jaką można wysnuć. Chcąc przygotować mięciutki jak chmurka wypiek, wystarczy przestrzegać pewnych zasad. Nawet po kilku dniach będziesz zachwycać się delikatnym s...
Mrożenie ciasta na pierogi to świetny sposób na oszczędność czasu, ale kluczowe jest, by po rozmrożeniu było tak samo elastyczne i smaczne jak świeże. Przed świętami trochę sobie ułatwiam pracę i wykorzystuję patent z mrożeniem - nie całych pierogów,...
Święta bez pierogów to nie święta, dlatego wiele z nas już teraz rozpoczyna wyrabiabianie ciasta i lepienie pierogów, żeby w mrażararce czekały na Boże Narodzenie. Smak oraz delikatność ciasta są kluczowe. Jednak nawet doświadczeni kucharze mogą pope...