Cholesterol LDL, potocznie nazywany "złym", staje się szczególnie problematyczny wtedy, gdy ulega utlenieniu. W tej zmienionej formie, jako ox-LDL, staje się wyjątkowo reaktywny i łatwiej wchodzi w interakcje, które mogą zapoczątkować procesy prowadzące m.in. do rozwoju miażdżycy. Jak powstaje ta ut...
Ceny pelletu od pewnego czasu rosną. Szeroki wybór granulatu sprawia, że część konsumentów zwraca uwagę na tańsze odmiany tego opału. Nie wszystkie pellety zawierają jednak drewno. Czy taki produkt rzeczywiście można bezpiecznie spalać w piecu? Dowie...
Co piąty polski sześciolatek ma nieprawidłowy poziom cholesterolu. Taki niepokojący wniosek zaprezentowali lekarze w czasie rozpoczętego dzisiaj we Wrocławiu Kongresu Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Badanie poziomu cholesterolu jest wykonyw...
Najczęściej jemy ją suszoną, w postaci konfitury gotowanej z cukrem albo w soku. Jednak najzdrowsza jest taka, jaką możemy właśnie teraz kupić w sklepach - świeża, prosto z krzaczka albo mrożona. Jedno jest pewne - bez względu na sposób podania, żura...
Nadwaga i otyłość wśród uczniów to problem, który dotyka najbardziej dzieci w początkach szkoły podstawowej. Już co trzeci 8-latek w Polsce ma problem z nadwagą – alarmuje prof. Anna Fijałkowska, kierowniczka Zakładu Kardiologii w Instytucie Matki i...
Szczepionka bez zastrzyku? Naukowcy opracowali nowatorską metodę podawania preparatów ochronnych przy pomocy… nici dentystycznej. W testach na myszach zadziałała lepiej, niż można się było spodziewać. Nowy rodzaj szczepionek coraz bliżej Ludzie...